Zdravo in okusno – sveži sokovi in smutiji, pripravljeni z izstiskalnikom ali mešalnikom
Svetovalci za prehrano priporočajo, da vsak dan zaužijete med 400 in 650 grami sadja in zelenjave. Za mnoge ljudi ta priporočila predstavljajo skoraj nedosegljiv cilj. Nič čudnega, saj zlasti v stresnem delovnem vsakdanu pogosto zmanjka časa za zdravo prehrano. Kuhinjski pripomočki, kot so izstiskalniki, mešalniki ali drobilniki, so zato idealni za hitro pripravo večjih količin sadja ali zelenjave. Ko so enkrat kupljeni, si mnogi ne morejo več predstavljati življenja brez teh praktičnih naprav in z navdušenjem ugotovijo: Zdrava prehrana je končno postala resničnost.
Toda če ste pred odločitvijo, katero napravo kupiti, se bodo neizogibno pojavila nekatera vprašanja: Kakšna je razlika med različnimi načini priprave? Kako delujejo različne kuhinjske naprave in kakšne so njihove prednosti in slabosti? Kako iz sadja pridobim največ hranilnih snovi in kaj je pravzaprav bolj zdravo: sok ali smuti? V nadaljevanju boste izvedeli vse, kar morate vedeti o stiskanju, mešanju in drobljenju.
Stiskanje, mešanje in drobljenje: Kakšna je razlika?
Kdor razmišlja o nakupu kuhinjskega pripomočka za obdelavo sadja in zelenjave, se sooči z mnogimi možnostmi: naj bo to izstiskalnik, mešalnik ali drobilnik? Katera naprava je najbolj primerna za vaše potrebe, je odvisno predvsem od tega, katero obliko priprave hrane najraje uporabljate.
Izstiskalniki odvzamejo tekoče sestavine sadju in zelenjavi ter proizvajajo čisti sok, medtem ko večji deli ostanejo kot odpadek. Ta tako imenovani trop vsebuje še posebej veliko vlaknin. Mešalniki so namenjeni za zmešavanje sadja in zelenjave v celoti – končni rezultat so običajno smutiji, ki vsebujejo vse sestavine uporabljenega sadja in zelenjave, zato so gostejši. Drobilniki pa zagotavljajo še bolj grob rezultat, saj ta pripomoček le zdrobi, ne da bi sestavine spremenil v pire.
Delovanje in uporaba izstiskalnikov, mešalnikov in drobilnikov
Izstiskalniki, mešalniki in drobilniki se razlikujejo ne samo po delovanju, temveč tudi po uporabi. Razložili bomo ključne razlike in posebnosti.

Izstiskalnik
Sok si pripravite sami z izstiskalnikom
Izstiskalniki odvzamejo tekočino iz posameznih kosov sadja in zelenjave ter jih spremenijo v okusen sok. Preden jih vstavite v napravo, jih morate le prerežti ali grobo zmeljiti, sadje pa lahko vstavite skupaj z steblom in lupino. Trdni deli ostanejo kot trop. Na splošno obstajata dve vrsti izstiskalnikov: ročne stiskalnice in centrifugalni izstiskalniki.
Medtem ko pri ročni stiskalnici sok pridobimo s pomočjo mehanskega pritiska, centrifugalni izstiskalnik vrti sadje do 15.000 vrtljajev na minuto in loči trdne in tekoče sestavine skozi sito. Ročne stiskalnice obdelujejo sadje in zelenjavo nežneje, delujejo tišje in proizvajajo jasnejši sok kot centrifugalni izstiskalniki, vendar so običajno tudi bistveno dražje. Večina sodobnih izstiskalnikov lahko skoraj vsako vrsto sadja in zelenjave spremeni v sok, ki ni le bolj okusen, ampak tudi bolj zdrav kot industrijski sok, kupljen v trgovini.
Stiskanje brez izstiskalnika
Kdor doma nima izstiskalnika, vendar ima hitro kuhalno posodo, lahko sok pripravite z uporabo vodne pare. Najbolje se za to prilegajo vrste sadja in zelenjave z visoko vsebnostjo vode. Za vsakih 500 gramov sadja ali zelenjave dodajte 100 ml vode v hitro kuhalno posodo in vanjo postavite nepokriti nastavek, ki bo služil kot zbiralnik. Na to postavite sito, preden v posodo vstavite oprano sadje in zelenjavo. Nato je potrebno samo vklopiti hitro kuhalno posodo – preostalo delo opravi vodna para.

Mešalnik
Stojni mešalniki in drugi mešalniki zmeljejo vstavljen kos sadja in zelenjave ter jih obdelajo v enotno maso. Gostota končnega izdelka je odvisna od hitrosti vrtenja, tj. števila vrtljajev mešalnika, vsebnosti tekočine v začetnih sestavinah in količine dodane vode.
Ker se sadje in zelenjava obdelata v celoti, ju je potrebno ustrezno pripraviti. Semena, stebla in lupine je treba odstraniti. Preden vklopite mešalnik, poskrbite, da se rezila ne bodo blokirala. Medtem ko zmogljivi mešalniki omogočajo začetek z obdelavo trših sestavin ali ledu, je pri šibkejših napravah priporočljivo, da se večje in trše sestavine dodajo šele med delovanjem.

Drobilnik
Drobilniki delujejo podobno kot mešalniki, vendar so bolj namenjeni obdelavi sadja, zelenjave in drugih živil v večje kose. Pri mnogih napravah je mogoče željeno velikost rezanja prilagoditi z različnimi nastavki. Kot pri mešalniku je treba vse vrste sadja in zelenjave očistiti semen, stebel in po potrebi lupine, preden jih grobo narežete in vstavite v napravo. Pri nakupu primerne naprave je treba upoštevati, katera živila bodo obdelana. Pri zamrznjenih in zelo trdih živilih je priporočljivo kupiti posebno zmogljivo napravo, medtem ko za večino drugih potrebščin zadostuje naprava s približno 500 W.
Prednosti in slabosti sokovnikov, mešalnikov in drobilnikov
Prednosti | Slabosti |
---|---|
|
|
Prednosti | Slabosti |
---|---|
|
|
Prednosti | Slabosti |
---|---|
|
|
Kaj je bolje: Sok iz izstiskalnika ali smutiji iz mešalnika?
Kdor se odloča med izstiskalnikom in mešalnikom za smutije, mora upoštevati različne dejavnike. Sokovi so lahko prebavljivi in jih je mogoče pripraviti iz skoraj vseh vrst sadja in zelenjave. Smutiji pa vsebujejo veliko vlaknin, zato niso najbolj primerni za ljudi s prebavnimi težavami. V nasprotju s sokovi pa smutiji vsebujejo več vitaminov in hranilnih snovi, saj se vsi sestavni deli sadja in zelenjave obdelajo. Treba je upoštevati, da osnovni mešalniki smutijev običajno ne zmeljejo dovolj dobro listnate zelenjave, zelišč in trde zelenjavne vrste.
Visokozmogljivi mešalniki pa te vrste zelenjave brez težav obdelajo do kremaste konsistence, zato so idealni tudi za pripravo zelenih smutijev. Dodatna prednost mešalnikov v primerjavi z izstiskalniki je enostavno čiščenje in brezostankov obdelava vseh sestavin. Ali je pravi izbor mešalnik za smutije ali izstiskalnik, je torej odvisno od osebnih preferenc in priljubljenih vrst sadja in zelenjave.