The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
    Brand Navigation
    1. Podpora kupcem
    2. O podjetju
    3. Informacije
    4. Zaposlitev
    5. Nepremičnine
    6. Boljši svet

    Katero sadje in zelenjava naj bo v hladilniku?

    Sveže sadje in zelenjava nam zagotavljata pomembne vitamine in hranila. Vendar pa ima le malo ljudi možnost in čas, da pred kuhanjem kupi točno toliko živil, kot jih potrebuje za vsak obrok. Zato je pravilno shranjevanje sadja in zelenjave bistven del vsake kuhinje, v kateri se redno pripravljajo sveži obroki. Če nimaš velike shrambe, pogosto sveže pridelke preprosto pospraviš v hladilnik. Konec koncev hlad vse ohranja dlje časa sveže. Žal je to napačno prepričanje. Številne vrste sadja in zelenjave niso primerne za shranjevanje v hladilniku, medtem ko druge potrebujejo hlad, da se ne pokvarijo takoj. Vendar pravilno shranjevanje sadja in zelenjave v hladilniku ni posebej zapleteno, če upoštevamo nekaj osnovnih pravil.

    Vsebina

    • Zakaj je pravilno shranjevanje v hladilniku ključnega pomena.
    • Etilen in njegova vloga pri shranjevanju sadja in zelenjave
    • Pravilno shranjevanje zelenjave v hladilniku
    • Pravilno shranjevanje sadja v hladilniku
    • Pravilno pakiranje in shranjevanje narezanega sadja
    • Pet nasvetov za daljšo svežino

    Zakaj je pravilno shranjevanje v hladilniku ključnega pomena

    Nekatero sadje in zelenjava sta dlje obstojna in ohranita več okusa, če ju pravilno shranjuješ v hladilniku. Prednost je očitna: manj hrane je treba zavreči, kar je dobro za tvojo denarnico in okolje. Samo v Nemčiji vsako leto zavržejo približno 82 kg hrane na osebo, pri čemer pokvarjeno sadje in zelenjava predstavljata nezanemarljiv delež. Druga prednost pravilnega skladiščenja je, da so številni vitamini in druga hranila občutljivi na svetlobo in temperaturo ter se ob nepravilnem skladiščenju hitro izgubijo.

    Etilen in njegova vloga pri skladiščenju sadja in zelenjave

    Vsakdo, ki se ukvarja s trajanjem in zorenjem sadja in zelenjave, prej ali slej naleti na etilen. Etilen je plin, ki sproži proces zorenja, zato se sadje in zelenjava, ki prideta v stik z njim, hitreje pokvarita. Zlasti zelje je občutljivo na etilen in ima veliko krajši rok trajanja. Sadje in zelenjava, ki izločata še posebej veliko etilena in ju je zato treba shranjevati ločeno od drugih živil, sta na primer: jabolka avokado banane hruške brokoli kumare krompir kivi por/poro nektarine breskve slive paradižnik. Učinek etilena lahko seveda izkoristiš tudi v svojo korist: Zrelo jabolko lahko na primer shraniš poleg zelene banane, da pospešiš proces zorenja banane.

    Solata, paradižniki in korenje v hladilniku.

    Pravilno shranjevanje zelenjave v hladilniku

    Listnato zelenjavo, kot je špinača, je še posebej koristno shranjevati v hladilniku. Vendar tudi druga zelenjava ostane sveža in hrustljava pri nizkih temperaturah. Klasično zelenjavo, kot je paradižnik, pogosto napačno shranjujemo v predalu za zelenjavo. Vendar pa jim nizke temperature škodijo, njihov okus pa se najbolje razvije, če so shranjeni pri zmernih temperaturah.

    Sodijo v hladilnik: artičoke, listnata solata (solata, motovilec, ledena solata), cvetača, fižol, brokoli, grah, zelje (rdeče zelje, brstični ohrovt, belo zelje, kitajsko zelje), koleraba, blitva, redkvice, rdeča pesa, zelena, špinača.

    Ne sodijo v hladilnik: Šparglji , jajčevci, krompir, buče, korenje, paradižnik, bučke, čebula.


    Šparglje je treba zaviti v vlažno krpo za shranjevanje v hladilniku. Solate, ki imajo še vedno korenino, lahko še dlje ohranite z majhno skledo vode. Pomembno je, da listi niso v vodi - sicer se bodo pokvarili.

    Zeleno grozdje, jabolka, pomaranče, avokado v hladilniku.

    Pravilno shranjevanje sadja v hladilniku

    Za sadje velja naslednje pravilo: eksotično sadje, kot je mango, je najraje toplo, zato ga ne smeš shranjevati v hladilniku; domače sadje pa dobro prenaša mraz. Jabolka lahko shranjuješ tako v hladilniku kot pri sobni temperaturi. Pri koščičastem sadju je za shranjevanje odločilna stopnja zrelosti: zrelo sadje sodi v hladilnik in ga je treba čim prej pojesti - sadje, ki mora še dozoreti, je najbolje hraniti na sobni temperaturi.

    Sodi v hladilnik: Jabolka, mehki sadeži (jagode, maline, robide), kivi, rabarbara, koščičasto sadje (marelice, češnje, breskve, slive, damsoni), grozdje

    Ne sodi v hladilnik: Ananas, banane, mango, pomaranče, papaje, limone in drugi agrumi.

    Jabolko, pritrjeno z gumicami na leseni deski.

    Pravilno pakiranje in shranjevanje narezanega sadja

    Sadje ni vedno shranjeno v celoti takoj po nakupu. Tudi narezano sadje ima svoje mesto v hladilniku. Ne glede na to, ali gre za pripravo muslijev za zajtrk ali za ostanke po peki sadnega peciva, je pravilno pakiranje in shranjevanje ključnega pomena za čim daljšo obstojnost narezanega sadja. Rezano sadje je treba shranjevati v dobro zaprti pločevinki ali prekrito s folijo za živila. Manj kot je dodatne vlage v posodi, manjše je tveganje za nastanek plesni. Zato je treba pločevinke in škatle pred uporabo dobro posušiti. Jabolko, narezano na četrtine ali osmine, lahko držimo skupaj z gumijastim trakom. Tako imajo rezine manj stika z zrakom.

    Uporaba limoninega soka proti razbarvanju

    Ko je sadje v stiku s kisikom, se na prerezanih površinah pogosto pojavi grdo rjavo obarvanje. To ni povezano s kvarjenjem, vendar je videti neokusno. Za preprečevanje razbarvanja pomaga škropljenje z limoninim sokom.

    Hladilnik s sadjem (jabolka, grozdje, borovnice) in zelenjavo.

    5 nasvetov za daljšo svežino

    1. nasvet: Če je mogoče, sadje in zelenjavo shranjuj ločeno. Zaradi različnih zahtev in emisij etilena skupno skladiščenje ni privlačno.
    2. nasvet: Najbolje je, da je mehko sadje shranjeno v foliji in da se čim manj dotika drug drugega. V nasprotnem primeru se lahko spore plesni hitro razširijo.
    3. nasvet: Če je mogoče, sadje in zelenjavo umivaj in reži le tik pred zaužitjem, da bi podaljšal rok trajanja.
    4. nasvet: Zelenjava, kot sta korenje ali redkev, ostane dlje časa sveža, če ji odstranimo zelene liste.
    5. nasvet: Čebulo je treba vedno shranjevati ločeno, saj številne vrste sadja in zelenjave hitro prevzamejo svoj okus.
    Praktično in elegantnoVse za kuhinjo in gospodinjstvo