Lidl Slovenija | Preprosto več za vas
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

RAZBIJAMO MITE: Smučamo, dokler delajo sedežnice!


Smučanje – priljubljena zimska aktivnost na sončni strani Alp

Slovenci imamo v sebi »zakodirano« miselnost, da smo smučarski narod. Tako danes kot v preteklosti je kar nekaj naših zimskih junakov poskrbelo za navdušenje in popularnost smučanja in ostalih zimskih športov. Če ste aktivni čez celo leto in imate radi različne športe, potem ste »na varni strani«. Če ste od jeseni naprej bolj lenobne narave, pa je lahko celodnevno smučanje kar hitro precejšen telesni izziv (da o tedenskem smučanju med počitnicami raje ne govorimo!). Saj veste, priporočljivo je, da pravočasno začnete s telesno pripravo na smučarsko sezono. Malo v hecu in malo zares − skorajda bi lahko rekli, da je optimalno, če začnete takoj po morju. Vsekakor pa začnite z resno pripravo vsaj dva ali tri mesece prej. In zgolj hoja po stopnicah ni dovolj (razen če prehodite vsaj nekaj nadstropij vsak dan). Ampak kot pravi Anže, »Mi zdaj delamo s tem, kar imamo«. Časa ne moremo prevrteti nazaj, lahko pa kot dobro preventivo v svoj smučarski dan vključimo ogrevanje in raztezanje ter poskrbimo za čimbolj optimalno prehrano.

MIT #1: SMUČARSKO KARTO JE POTREBNO IZKORISTITI DO KONCA

Poleg starih parol o smučarskem narodu smo ohranili še nekaj prepričanj, ki morda niso najboljša. Zagotovo med njih spada ta, da je celodnevno smučarsko karto treba izkoristiti do konca in vedno ujeti še zadnjo sedežnico. Pa je to res?! Mi smo prepričani, da je boljše, da s smučanjem zaključite, ko postanete utrujeni. Ko vas noge ne ubogajo več, ko čutite, da ste izgubili tisto pravo moč in suverenost, je nastopil čas, da prevelike kupe južnega snega prepustite teptalcem snega, vi pa se s celimi nogami raje vrnite v dolino. Če se na zimske aktivnosti niste najbolj optimalno pripravili, je morda bolje, da razmislite o nakupu npr. dopoldanske karte oz. kupite karto za 3 ali 4 ure. Tudi ideja, da greste na nočno smuko, je prav simpatična (čez dan pa se npr. sankate z otroki ali greste na sprehod).


MIT #2: SMUČKE NA NOGE IN AKCIJA!

Tako kot telovadba, je smiselno, da ima tudi smučanje nek začetek (ogrevanje), glavni del (smučanje) in zaključek (ohlajanje, raztezanje). Pojdimo lepo po vrsti. Roko na srce – koliko ljudi ste dejansko videli, da so stopili iz gondole, se sistematično ogreli in nato nadeli smuči? Če odmislimo na tekmovalce pred štartno hišico, ki so pri tem dosledni (in naša Hana tudi), potem je najbrž zgodba tu že zaključena. Ampak ni treba, da je tako! V resnici je pomembneje, da poskrbite zase in za svoje telo, kot da se ukvarjate s tem, kaj si bodo drugi mislili o vas, ko boste na varnem na robu smučišča naredili 5 ali 6 vaj. Morda se vam bodo prvič po tihem smejali, drugič vas bodo občudovali (ker tudi sami vedo, da bi bilo fino, ampak se jim ne ljubi ali pa jih je sram) in tretjič – bodo vaje naredili tudi sami! Če ste šli smučati za nekaj dni in imate apartma ali hotel v bližini smučišča, je super, da se ogrejete še na toplem. V smučarskem perilu ali trenirki je malce bolj udobno, pa še začudenim pogledom na smučišču se elegantno izognete. Drugače pa lahko samozavestno vse vaje ravno tako naredite ob robu smučišča. Preverite le, da nikogar ne ovirate in da ste na varnem.


Za vas smo pripravili in prikazali štiri vaje, ki jih lahko naredite tako v apartmaju kot na smučišču.

Dvig iztegnjenih rok nad glavo s smučarsko palico in dvig na prste

Zasuk trupa s palico, roke nad glavo

Zamahi z nogo naprej in nazaj ob smučarskih palicah

Zamahi z nogo levo in desno ob smučarskih palicah

MIT #3: KO SNAMEŠ SMUČARSKE ČEVLJE, SE SMUČARSKA VADBA KONČA

Tudi tisti, ki nadvse uživamo na smučkah, priznamo, da je najlepši občutek, ko sezuješ smučarske čevlje. In potem vsi po tihem ali pa na glas razmišljamo samo še o tem, kako bi skočili pod tuš in se zvalili na kavč. Ampak! Prav nič vas ne stane, če na koncu naredite še nekaj vaj za razteg utrujenih mišic. Lahko jih naredite kar na smučišču, še prijetneje pa je na toplem – če se vas prej ne loti tista prijetna lenobna utrujenost, ki se pojavi po sončni smuki na svežem gorskem zraku.

Hana in Anže sta izbrala in prikazala tri vaje za noge. Položaj pri vsaki vaji zadržite med 10 do 30 sekund in po potrebi tiste vaje, pri katerih v mišicah čutite večjo napetost, ponovite še enkrat ali dvakrat.


Za konec na hitro preletimo, kaj smo ugotovili tokrat! Potem pa na smučke!

  1. Bolje da s smučanjem zaključite živi in zdravi – če ste preutrujeni, se poveča tudi verjetnost, da gre kaj narobe. Če se na smučanje niste ustrezno pripravili, je morda smiselno, da razmislite o nakupu dopoldanske karte. Tudi o nabiranju smučarskih kilometrov oz. tekmovanju, kdo je presmučal več, je za razmisliti. Pomembnejši od številk je zagotovo užitek na snegu, kajne?
  2. Preden se zapodite po belih strminah, si vzemite pet minut in naredite nekaj vaj za ogrevanje. S tem telo primerno ogrejete in ga pripravite na smučarske zavoje.
  3. Po končanem smučanju je priporočljivo, da naredite raztezanje za mišice, ki so bile izpostavljene največjim naporom. Sprostitev jim bo koristila, saj bo regeneracija tako hitrejša, pa še možnost zapoznele mišične bolečine bo manjša (adijo, »musklfibr«).


Veliko užitkov na smučkah in se kmalu spet vidimo! Najbrž vas že zanima, katere mite bomo razbijali prihodnji mesec? Veseli bomo, če boste svoje smučarske užitke, ki jih objavljate na Instagramu, označili z @lidlova_vitalnica in dodali #TokratZmoremo , da tudi mi vidimo, kako se imate lepo!