JARKOVIČ - GADOVA PEČ

V starih časih so dobre lege za vinograde določali tudi po tem, kje se nahajajo kače. Tam so namreč bile idealne temperaturne razmere za uspevanje prvovrstnega grozdja. Tako je povsem jasno, da velja vinska gorica z imenom Gadova peč za premijsko pozicijo, ki je že od nekdaj bila priljubljena in zaželena med vinogradniki dolenjskega vinorodnega okoliša. In v samem centru krajevnega območja Gadove peči leži idilična vinska klet, ki je bila ustanovljena že leta 1810. Leta 1995 jo je prevzela družina Jarkovič in danes jo vodi gospod Robert Jarkovič, ki skrbno neguje vinogradniško tradicijo, hkrati pa se spretno prilagaja trendom, ki jih narekuje mednarodni trg.

 

Robert Jarkovič pravi, da so se že od samega začetka trudili, da njihovo vino ustreza okusu kupcev in da mora ta okus ostati čimbolj konstanten. Zato je s svojimi 40 kooperanti, od katerih letno prevzame okoli 200 ton grozdja, dogovorjen za vzdrževanje najvišjih standardov. Vsak trud se poplača! Tako je gospod Jarkovič kar dvakratni nosilec laskavega naziva „Kralj cvička“, kar je pri izredno močni konkurenci vrhunskih vinarjev velika čast.

 

Seveda pa takšna kakovost ne pride kar sama od sebe. »Le tisti vinograd, ki vidi senco svojega gospodarja, bo obrodil dobro vino,« modro pripomni Jarkovič. Jarkovičevo senco prav gotovo dodobra poznajo tako trte kot tudi sodi v vinski kleti, saj je gospodar vključen v vse postopke vinarjenja. Rezultati so na dlani. Produkcija okoli 150 tisoč litrov cvička in zdaj že 10-letno uspešno sodelovanje z Lidlom Slovenija.

 

“Z novimi časi pridejo tudi novi pogledi na vinarstvo”, pravi Jarkovič, ki že razvija dodatna kakovostna vina. Še prav posebej se je posvetil modri frankinji, ki jo smatra kot drugega paradnega konja dolenjske regije. Poleg tega, da iz te sorte prideluje vrhunsko vino, jo slovenskim in predvsem francoskim vinogradnikom ponuja tudi kot sadike.

Kralj cvička se predstavlja z izborom dveh etiket. Hišne blagovne znamke Jarkovič – Gadova peč ter posebne edicije, ki jo je gospod Jarkovič razvil posebej za naše kupce.

 

Oba cvička sta nežne kisline, njun okus je saden in svež, barva pa žlahtno rubinasta. Tipično za cviček je, da je sestavljen iz več sort: rdeče sorte (žametovka in modra frankinja) in bele sorte (kraljevina, laški rizling, ranfol, rumeni plavec). Zaradi njegovega suhega značaja in nižje vsebnosti alkohola je zelo pitno vino, ki ga lahko kombiniramo z najrazličnejšimi zvrstmi hrane. Tako z mesom, suhomesnatimi izdelki, kot tudi tredicionalnimi slovenskimi brezmesnimi jedmi. Želimo obilo užitkov ob degustiranju!