ZAJC

Družina Zajc z Dolenjske je ena od tistih, ki vinarsko tradicijo srčno negujejo že več rodov. Vinarstvo danes vodita brata Božidar ml. in Marko, z njim pa sta se ukvarjali že družini obeh staršev, Ivane in Božidarja st. Čeprav oba brata poprimeta za vsa dela, starejši vendarle bolj skrbi za dela v vinogradu in kleti, mlajši, Marko, pa bolj za trženje in finance. V ekipi, ki jo vodita brata Zajc, je 12 zaposlenih.

Zgodba kleti Zajc je pravi razmah doživela v preteklih dvajsetih letih. Pred tem sta bila oba starša zaposlena; oče Božidar st. je bil direktor večjih slovenskih podjetij, v prostem času pa je z ženo Ivano,  ki je bila kot strojni tehnik tudi zaposlena v industriji, in sinovoma skrbel za vinograde in kletaril. Leta 1998 se je družina odločila, da se bo vinogradništvu in vinarstvu posvetila veliko bolj intenzivno. »Takrat je bilo dela v vinogradih že zelo veliko. Treba se je bilo odločiti: ali zaključimo z vinarstvom in vse vinograde prodamo ali pa z vinogradništvom, in to v širšem obsegu, nadaljujemo. Odločili smo se za slednje,« opisuje enega od ključnih trenutkov Božidar Zajc st.

Počasi so uvodnim hektarjem dodali še preostale vinograde na okoliških gričih, tako danes obdelujejo 17 hektarjev vinogradov – to pa za slovenske razmere ni malo. Na gričih so nanizane vse cvičkove sorte: žametna črnina in modra frankinja od rdečih, od belih pa kraljevina, laški rizling, rumeni plavec, zeleni silvanec, bela žlahtnina in štajerska belina. Poleg njih so svoje mesto našle še ostale sorte grozdja, med drugim tudi rumeni muškat in gamay.

Del grozdja, iz katerega nastane vino z nalepko Zajc, odkupijo od pogodbenih partnerjev, pri čemer sledijo visokim standardom kakovosti in varnosti. Danes veljajo za največjega pridelovalca modre frankinje, velikega zagovornika cvička in močnega lokalnega akterja tako na področju razvoja kot promocijskih aktivnosti.

V ponudbi Lidlove vinoteke boste prepoznali paradna konja vin Zajc: modro frankinjo in rumeni muškat. Prva je na Dolenjsko prinesla številne nagrade in priznanja. Eno najbolj uglednih pohval je modra frankinja osvojila letos, ko je na londonskem ocenjevanju Decanter dosegla 90 točk ter s tem postala najvišje ocenjena modra frankinja letnika 2018 na svetu. Hkrati so s tem med vsemi slovenskimi modrimi frankinjami doslej na Decanterju dosegli najvišjo oceno.

Na omenjenem ocenjevanju je zablestel tudi rumeni muškat Zajc, ki je s 85 točkami dobil priznanje »commended« in postal najvišje ocenjeni slovenski rumeni muškat na letošnjem Decanterju. Rumeni muškat je tisti, ki se je vinom Zajc pridružil v zadnjem času, saj je na tržišče prišel z letnikom 2015.

V paleti vin Zajc je tu še rosé, narejen iz žametne črnine. Naj kar prepišemo misel, ki jo je Božidar Zajc ml. zapisal na vsako od steklenic tega vina: »Igro nasprotij med starim in mladim ter belim in rdečim sem skušal združiti v svežini sorte najstarejše trte na svetu.«

Med novosti iz kleti Zajc gre šteti tudi penine. Te so iz kleti Zajc prvič odpremili lani. »Za penine smo se odločili, ker smo iskali nove oblike za predstavitev sort, ki so tipične za našo regijo. Zato smo kupcem ponudili tri penine, ki jih odlikujejo sadnost, pitnost, lahkotnost in svežina: penino rose iz modre frankinje, penino iz žametne črnine ter penino muškatni rizling,« predstavi Božidar Zajc ml. tri najnovejše, z mehurčki dopolnjene vinske okuse. In nam namigne, da v kleti Zajc snujejo že nekatere druge novosti, ki bodo trg presenetile v naslednjem letu.

Da bo družini Zajc, ki je sicer svetovno znana tudi po cvičku (na zadnjem tekmovanju Decanter so prejeli bronasto medaljo – takšne ni doslej iz Londona prinesel še noben cviček), v Lidlovi vinoteki močno verjamemo in se že veselimo, da jih bomo lahko ponudili tudi vam.