Suši

Suši [sushi] je japonska jed na osnovi kuhanega kisanega riža, ki mu dodajamo surove sestavine, predvsem ribe. Del sušija so tudi stisnjeni in posušeni listi iz rdečih alg, imenovani nori, ki se uporabljajo za ovijanje preostalih sestavin. Ker je suši vse bolj priljubljen med slovenskimi kupci, smo ga umestili tudi na naše prodajne police.

Sestavine in oblike sušija so zelo raznolike, tako da je vsem vrstam sušija skupen le riž z značilnim sladko-kislim okusom. Sestavine, ki jih dodamo sušiju, so lahko rezine surovih rib, morskih mehkužcev ali rakov, zelenjava in včasih tropsko sadje. Kot prilogo sušiju običajno postrežemo ingver (vložen v sladek kis), vasabi (zelo pekoča pasta, ki spominja na naš hren) in sojina omako, v katero suši pomakamo. Suši običajno jemo s palčkami, najbolj zagrizeni sušijedci pa prisegajo kar na svoje prste.

Vse, kar morate vedeti o sušiju

Če niste goreči poznavalci in ljubitelji sušija, se lahko v restavraciji ali pri pogovoru kaj hitro znajdete v zadregi. Naj vam zato na kratko predstavim dve osnovni vrsti sušija:

  • Maki suši so zvitki sušija, oviti v liste alg (z ribami ali zelenjavo), ki so najpreprostejši za pripravo.  
  • Nigiri suši so sploščeni svaljki riža, na katere so položeni dodatki – surove ribe, zelenjava, kalamari, kaviar, rakovi repki ipd.

Kalifornijski zvitki so različica maki sušija, ki je priljubljena predvsem v zahodnem svetu. Za kalifornijske zvitke je značilno, da nori alge, ki so na notranji strani, obdaja sloj riža, zvitki pa so dodatno povaljani še v sezamova semena.

Ste vedeli?

Kadar so na krožniku različne vrste zvitkov, vmes pojemo košček vloženega ingverja, ki nevtralizira okus.

Ali bom od enega pakiranja sušija sit?

Za predjed, za malico med obroki ali če niste preveč lačni, bo zadostovalo, če vzamete eno pakiranje. Če boste suši jedli za kosilo, pa predlagam, da si privoščite dve.

Suši lahko pripravite tudi sami

Čeprav se zdi, da je priprava sušija zapletena, pa sploh ni tako. Prav vsak ga lahko pripravi kar v svoji kuhinji.