SVEŽI TRIKI NAŠIH SKRBNIKOV ZA SVEŽINO
Zagotovite svežino sadju in zelenjavi tudi pri vas doma. Preverite trike za shranjevanje in si zagotovite, da bodo izdelki še naprej sveži, kot v Lidlu.
- Čebula
Za daljšo svežino čebule, jih shranite v hlačne (najlonske) nogavice in konec nogavic zavežite. Tako shranjena čebula ostane dlje časa sveža tudi izven hladilnika. Vsekakor se izogibajte shranjevanju čebule zraven krompirja.
- Krompir
Krompir je najbolje shranjevati v temnih prostorih na hladni temperaturi, vendar ne nižji od 5°C. V kolikor ga boste postavili zraven jabolk, bo njegova svežina trajala še nekaj dni več.
- Solata
Solato shranjujte na hladnem. Glavo solate v celoti ovijte v papirnato brisačo, saj papir absorbira vlago. Vaša solata pa na tak način ostane sveža dlje časa.
- Korenje
Za daljšo svežino mu odrežite vrhove. V kolikor ga hranite v hladilniku dlje časa, ga zavijte v vlažno krpo, ga na vsake dva dni namočite za 10 minut v hladno vodo in ga zaprite v posodo.
- Zelišča
Zelišča so lahko zelo občutljiva in hitro ovenijo. Narezana zelišča postavite v kozarec z vodo in ga pokrijte z vrečko, ki jo na odprtino kozarca pritrdite z elastiko in kozarec postavite v hladilnik.
- Jagodičevje
Borovnice, jagode, maline ali drugo jagodičevje operite z mešanico jabolčnega kisa in vode (v razmerju 1: 10). Kis pomaga pri ohranjevanju svežine jagodičevja, ker pa v mešanici prevladuje voda, okus ostane nespremenjen. Jagodičevje nato shranite v hladilnik.
- Banane
Vrh šopa banan (bananino krono) ovijete s tršim papirjem ali folijo in banane hranite na sobni temperaturi. To jim podaljša svežino tudi do pet dni.
- Avokado
Vam velikokrat ostane polovica avokada, ki zelo hitro porjavi? Preostalo polovico lahko premažite z olivnim oljem in jo položite v hladilnik, ali pa ga položite poleg nasekljane čebule, da avokado ne bo porjavel.
- Paradižnik
Največja napaka, ki jo dela večina je hranjenje paradižnika v hladilniku. Najbolje je, da se hrani na sobni temperaturi kar v kuhinji v skledi. Če pa želite njihovo zrelost pospešiti, jih shranite v papirnato vrečko skupaj z jabolkom.
- Brokoli
Brokoli je še ena tistih zelenjav, ki zelo hitro izgubi svežino. Če jo želite podaljšati, ga hranite v hladilniku v odprti posodi. Še pred tem pa ga zavijte v vlažno krpo, da vpije nekaj vlage in tako ostane svež dlje časa.