Lidl Slovenija | Preprosto več za vas
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

PO ZAKLJUČENI KOLESARSKI SEZONIKako nadaljevati s kolesarsko sezono? Ali zimske rešitve za ljubitelje kolesarjenja.

Toliko kot je ljudi, toliko je različnih načinov, kako se lotimo športa in katerega izberemo glede na letni čas itd. Nekaj mojih znancev, ki samo kolesarijo, s to aktivnostjo nadaljujejo zunaj ne glede na vremenske razmere in za vsak izziv najdejo rešitev. Na primer, ker je dan krajši in hladnejši, na kolo dodajo luči in oblečejo toplejša oblačila z odsevniki (priznam, da jih po tiho občudujem, mogoče tudi mene kdaj tako prevzame). Saj zdaj že veste, da res rada kolesarim, ampak na srečo imam več kot rada še ostale športe, tako da s spremembo letnega časa ne zganjam drame, ampak iščem druge rešitve za aktivno preživljanje prostega časa na druge načine. Prav vreme je lahko v tem letnem času tisti faktor, ki marsikomu »pomaga«, da malce pozabi na aktivnosti in se predčasno odpravi na zimsko spanje. Za vas sem povzela nekaj idej, kako lahko kljub temu, da ne nadaljujete s kolesarjenjem v naravi, ohranite ali izboljšate vašo telesno pripravljenost. Skupaj si poglejmo nekaj idej, kako nadaljevati s kolesarjenjem v zaprtih prostorih:


  1. Doma na trenažer: Vaše kolo zelo dobro očistite, naredite servis (ali pa kolo peljite na servis, če tega ne znate opraviti sami), nato pa lahko kolo vpnete na trenažer, ki predstavlja enostaven način, kako nadaljevati s kolesarjenjem doma. Obstaja več vrst trenažerjev, ki se med seboj razlikujejo po več parametrih (od cene, glasnosti, stopenj težavnosti, ...). Hkrati pa lahko kolesarjenje postane še bolj zabavno, če si dodatno omislite kakšno virtualno aplikacijo. Nekateri med kolesarjenjem pogledajo kakšno informativno oddajo ali nadaljevanko, spet drugi pa samo na glas poslušamo glasbo, kdaj pa kdaj kaj zraven zapojemo in upamo, da nismo preglasni.
  2. Doma na sobno kolo: Morda se spomnite časov, ko je bil zelo popularen »orbitrek« - komercialno ime za eliptični trenažer, ki je malo spominjal na hojo oz. tek, in ker je bilo zraven vključeno še delo rok, je nekatere spominjal celo na simulacijo teka na smučeh. Marsikdo ga je imel doma in poznam kar nekaj takšnih, ki so ga skrbno uporabljali le za nabiranje prahu in obešanje zlikanega perila. In kmalu za tem je prišel trend sobnih koles. Kaj se je zgodilo z njimi, si lahko mislite glede na prejšnjo zgodbo. In veste kaj? Morda se kakšno kolo »valja« doma pri kakšnemu od vaših znancev? Povprašajte malo naokoli in prav lahko se zgodi, da vam ga bo kdo z veseljem odstopil ali pa prodal po simbolični ceni. Seveda se lahko odločite tudi za nakup novega in najbrž boste presenečeni, kaj vse lahko najdete na trgu (od res preprostih do zelo specializiranih različic).
  3. Na kolo v fitnes: Če imate v bližini doma kakšen fitnes, ima večina vsaj eno, če ne več stacionarnih koles. Zagotovo ergonomija kolesa ne bo enaka vašemu, a če si vzamete minutko ali dve in si kolo prilagodite glede na vašo velikost (zagotovo si lahko prilagodite višino sedeža, na nekaterih tudi oddaljenost krmila, pomik sedeža naprej in nazaj ...), lahko brez težav vsaj krajši del treninga opravite tam. Če dodate še nekaj vaj za moč, ki vključujejo vse večje mišične skupine, potem ste pa sploh vrhunsko izkoristili obisk fitnesa.
  4. Skupinska vadba na kolesih: Kar nekaj centrov ponuja vodeno vadbo na kolesih. Najdete jih pod različnimi komercialnimi (licenčnimi) imeni, ki se z leti glede na trende in lokacijo malce spreminjajo. Običajno je nekaj na temo: RPM, Spinning, Bike, Indoor Cycling ... Če vam je kolesarjenje doma dolgočasno ali pa nimate možnosti, da bi svoje kolo vpeli na trenažer oz. imeli sobno kolo, potem je obisk skupinskih treningov ena izmed najboljših opcij. Preverjeno hitreje mine in tudi inštruktorji so večinoma zelo zabavni. Morda najdete še kakšno fino družbo, s katero boste pomladi lahko šli skupaj na kolo v naravo.

Ste veliko časa v zaprtih prostorih in bi kljub letnemu času radi vsak dan bili na zraku in vam opcije o kolesarjenju doma ali v fitnesu ne diši? Potem izberite vsaj eno od spodaj naštetih aktivnosti.


  1. Hoja: Aktivnost, ki ne bo šla nikoli iz mode – ker je naše primarno gibanje! In vsaj na krajši sprehod se lahko odpravimo res v vsakem vremenu. Mogoče nam sprva ob pogledu na vreme ideja o hoji ne bo ravno všeč, ampak verjemite, po 10 minutah boste kot novi in brez težav boste podaljšali sprehod na 20, 30 minut ali celo eno uro.
  2. Nordijska hoja: Različica običajne hoje, kjer poleg dela nog vključite še zgornji del telesa, tako da dodatno aktivirate mišice trupa, ramenskega obroča in rok. V isti časovni enoti boste porabili več energije (ker boste vključili več mišic in imeli višji srčni utrip), hkrati pa je hoja bistveno bolj zabavna – vsaj meni.
  3. Hoja v hribe: Ravno tako kot hoja in tek aktualna aktivnost ne glede na letni čas. Le dolžino poti in število višinskih metrov izberite svoji trenutni telesni pripravljenosti primerno, da boste res uživali. Vsekakor prej preverite vremenske razmere in svoj izbor izleta prilagodite tudi glede na to. In ne pozabite na izlet povabiti še kakšnega prijatelja ali sorodnika.
  4. Tek: Če imate dovolj kondicije, potem je tek super nadgradnja hoje. Tako kot pri hoji, je vreme običajno omejitveni dejavnik, ki se večinoma nahaja samo v naših glavah, tako da če se primerno obujete in oblečete, je to super aktivnost v vseh letnih časih.
  5. Tek na smučeh: Kondicijsko še bolj zahtevna različica od običajnega teka, ki pa zahteva primerno debelino snežne odeje. Točno s tem imamo letošnjo sezono kar precej izzivov, vendar kakšen krajši krog lahko vseeno odtečete vsaj na biatlonskem delu na Pokljuki ali pa v Planici.


Namig: Cestno kolo običajno zamenjam za hojo, nordijsko hojo, tek, tek na smučeh, alpsko smučanje, kolesarjenje na trenažerju in kdaj pa kdaj vključim še gorsko kolo. Zagovarjam rek, da naj raje iščem rešitve kot izgovore (vsaj pri športu mi to dobro uspeva).

Če se vam pa kdaj zgodi, da se nikakor ne morete prepričati, da bi šli na zrak, potem lahko v objemu vašega doma vseeno naredite super vaje. Vsakemu se kdaj zgodi, da nima ideje, zato vas vabim, da pobrskate na spletni strani Vitalnice, kjer bo zagotovo vsak našel nekaj zase!

Telovadi s Hano, Anžetom, Urško.

Še več vsebine pa najdete na Lidlovem Youtube kanalu.


Želim vam vitalen preskok iz 2023 v 2024! Hana Verdev iz Lidlove Vitalnice.