Odkrijte čudovite vinske pokrajine in naj vas vinski okusi popeljejo po svetu. Preverite tudi, h kakšni kulinarični kombinaciji se izbrano vino najbolje poda.
Nero di troia

NERO DI TROIA – Z GLOBOKO RUBINASTO BARVO

Apulija je ena od dvajsetih italijanskih dežel, ki jo še najlažje prepoznate na zemljevidu. Je dežela sonca, bogate zgodovine, čudovite arhitekture ter seveda odlične hrane in vina. Eno od teh, pa je tudi odlično vino Nero di troia iz kleti Duca di Sasseta. Ko vino nalijete v kozarec, vas očara globoko rubinasta barva, aroma prezrele borovnice, vijolic, višnje, robide, suhe slive, temnih rozin, likoricije, čokolade … 

Malvazija

MALVAZIJA, DAR SONCA

Malvazija je pogosto na mizi ljubiteljev žlahtne grozdne kapljice. V naših koncih, predvsem v Istri, Vipavski dolini in na Krasu, to belo, aromatično sadno vino pridelajo iz vinske sorte istrska malvazija, ki jo najbolje poznamo. Vino je lahko belo ali rdeče, obstaja pa več kot 30 vrst grozdja, ki mu rečejo malvazija. 

Bordeaux – pokrajina Graves

BORDEAUX – POKRAJINA GRAVES

Na vprašanje, katera je najbolj znana vinska pokrajina na svetu, vam bo vsak ljubitelj vina brez obotavljanja odgovoril: Bordeaux. Leži na jugozahodu Francije, na bregovih reke Garona, ki teče iz notranjosti dežele in se zliva v Atlantski ocean. Vinska pokrajina se deli na levo in desno stran, odvisno, na katerem bregu reke leži.

Goriška Brda

GORIŠKA BRDA - ŠČUREK

V pokrajini, kjer se mehki grički prelivajo in naslanjajo drug na drugega, kjer zorijo prve debele rdeče češnje, kjer medene dišeče breskve vpijajo toploto sonca, široki nasmehi gostoljubnih domačinov razveseljujejo obiskovalčevo srce. A Goriška brda, znano vinsko območje na severozahodu Slovenije ob meji z Italijo, ponujajo še veliko več. Pogled na številne vinograde, v katerih se grozdje nastavlja soncu, vedno znova prevzame.

Crianza

 

RIOJA – NAJBOLJ ZNANA ŠPANSKA VINSKA POKRAJINA

Pogosta značilnost velikih vinskih regij je, da po njih teče večja reka. Tako je tudi v Španiji, kjer obrežje reke Ebro objema najbolj znana regija Rioja, v kateri se združujeta tisočletna tradicija in razburkana inovativnost

Barbaresco

 

BARBARESCO, PRINC IZ PIEMONTA

Če bi ljubitelje rdečega vina po svetu vprašali, katero je najboljše italijansko rdeče vino, bi dobili enoten odgovor: barolo. S pojasnilom, da je to vino kraljev in kralj med rdečimi vini. Barolo ima mlajšega brata, ki mu rečejo barbaresco, in potemtakem bi bil on princ med rdečimi vini.

Avstralski shiraz

 

SHIRAZ/SYRAH – PRILJUBLJENA VINSKA LEGENDA SVETOVNEGA SLOVESA

Syrah je francosko ime za svetovno znano in popularno sorto rdečega grozdja, identično grozdju, ki mu v Avstraliji, Južni Afriki ali Ameriki rečejo shiraz. Takoj je treba ovreči zmotno prepričanje, da je njegova domovina oziroma poreklo iz iranskega mesta Shiraz. Prav nobene povezave ni, kajti sorta shiraz je nastala s križanjem dveh starih sort grozdja iz doline Rone. Shiraz/syrah je priljubljena sorta in čislano rdeče vino po vsem svetu.

Barcelona

POKRAJINA OBILJA, KJER SONCE SIJE SKORAJ VSAK DAN

Verjetno najbolj obiskana pokrajina v Španiji je Katalonija na severovzhodu Iberskega polotoka, katere glavno mesto Barcelona oblegajo številni turisti z vsega sveta. V to čarobno mesto smo se zaljubili tudi mnogi Slovenci, ko smo občudovali vrhunske graditeljske presežke najbolj znanega arhitekta Gaudija, uživali v majhnih slikovitih ulicah starega dela mesta ali se sprehajali po živopisani pešconi Rambla, ki vodi od centra do obale, ter zavili v prebogato tržnico La Boqueria.