Tapasi – španski tradicionalni prigrizki, ki so odlična spremljava kozarcu dobrega vina
Povsod boste lahko uživali v vrhunskem pršutu, olivah, posebnih klobasah, sirih s tisoč in enim okusom, v mesu, ribah, školjkah, malih in velikih kozicah. Priporočamo, da se v mestu Tarragona med sončnim zahodom usedete v eno od enostavnih domačih gostilnic v ribiškem predelu El Serrallo in uživate v izvrstnih plodovih morja ali v drugih tipičnih jedeh: romesco je denimo polna, kremna omaka, ki jo v Tarragoni sicer ponudijo ob vsaki vrsti hrane, najpogosteje pa jo uživajo ob mladi čebuli, popečeni na žaru. Pomakajo jo v to gosto, sočno omako, narejeno iz vseh vrst oreščkov, pinjol, lešnikov, mandljev, ter čebule, paprik, olivnega olja in kisa. Zajec z gobami, ragu iz morskega psa, ocvrte kroglice iz slanika, pikantni goveji jezik, »estofado«, dušeno meso s krompirjem se bo topilo v ustih … in poleg bo vedno omaka romesco. Posebno priljubljeni so bogati, aromatični krožniki z rižem – arroz marinero s plodovi morja, paella z žafranom, plodovi morja, polži, zajcem ali perutnino in posebna specialiteta Tarragone, arroz negre, kjer v riž dodajo sipino črnilo, sipo in kalamare. Še ena posebnost tega kraja je, da v tovrstnih kombinacijah zelo pogosto namesto riža uporabljajo kratke testenine, ki so videti, kot da bi nalomili špagete, in jim rečejo fideau. In presenetljivo, pri tem popijejo veliko rdečega vina.
Vino se tukaj prideluje od časov Grkov in Rimljanov, izvažali so ga po celotni današnji Evropi. Nizki prinosi na trti, velika prizadevanja za ekološko pridelavo grozdja ter toplo mediteransko sonce so ključni faktorji pri kakovosti tarragonskega vina. V zadnjih letih v dveh vinskih področjih, ob obmorskem delu in v notranjosti, do nadmorske višine do 400 metrov pridelajo okoli 40 milijonov steklenic na leto.