KLET BRDA

V Brdih so zaradi posebne geografske lege temperaturne razlike med dnevom in nočjo večje kot drugod. Tla, ki so sestavljena predvsem iz laporja, pa ne dopuščajo visokih donosov, vendar ravno zaradi tega pripomorejo k izraziti mineralnosti vin. Tako dobimo idealne pogoje za vina polnega telesa in izrazitejše sortnosti ter svežine. To so spoznali tudi stari Rimljani, ki so že 100 let pred našim štetjem v teh krajih gojili trto. Klet Brda je bila ustanovljena leta 1957 kot zadruga in je še danes v 100 % lasti briških vinogradnikov. Velja za največjo pridelovalko in izvoznico slovenskih vin, ki letno pridela med 6 in 8 milijonov litrov vina. Za to uspešno zgodbo je odgovorno kar 400 vinogradniških družin, ki živijo v Brdih - in z Brdi tudi živijo.

 

Njihovo temeljno vodilo je globoko spoštovanje narave in dejstvo, da se kakovost rodi že v vinogradu. Zato je za njih dodatno izobraževanje vinogradnikov velikega pomena. Zlasti na področju trajnostne naravnanosti in integrirane pridelave. To dosegajo s celoletnim izobraževalnim programom in podporo v obliki svetovalne službe. Vnema, trud in profesionalizacija Kleti Brda, v več kot 60 let trajajoči zgodbi, nedvomno nosi sadove – in to ne samo v obliki vrhunskih vin, pač pa tudi v obliki priznanj. Priznanj lokalnega prebivalstva, ki živi in diha s kletjo ter številnih priznanj mednarodne vinske stroke kot na primer trofeja “Platinum naprestižnem ocenjevanju Decanter v Veliki BritanijiA najbolj ekskluzivna nagrada je zagotovo okoljski znak “Zeleni ključ”, ki ga je Klet Brda prejela kot prva vinska klet na svetu in tako postala prva zelena vinarska atrakcija, ki je naredila Slovenijo v še bolj prepoznavno zeleno destinacijo.

 

Velik poudarek v letošnjem letu pa je zagotovo okrogla obletnica blagovne znamke Quercus, na katero so v Kleti Brda še posebej ponosni. Quercus - latinsko ime za hrast, ki raste v tamkajšnjih krajih - so zasnovali leta 2000 z namenom trženja vrhunskih vin, pridelanih na ekskluzivnih briških legah. Ta “hrast” je v 20 letih svojega obstoja pognal močne korenine in velja danes za eno najbolj priljubljenih blagovnih znamk v Sloveniji.

Skupaj s Kletjo Brda želimo ustrezno obeležiti 20. obletnico blagovne znamke Quercus, zato smo v Lidlov degustacijski izbor vključili kar 4 največje paradne konje te uspešne prodajne linije. Vse lahko najdete tudi v Lidlovi vinoteki. Obilo užitkov ob degustiranju!

 

Rebula Quercus: vino bistro rumene barve s svežo zeleno noto, ki se ponaša z aromami limone, zelenega jabolka, cedre, grenivke in nežnim vonjem akacije. Okus je prijetno svež, značilen za rebulo.

 

Cabernet sauvignon Quercus: vino klasično rubinaste barve z lahkotnim vijoličnim odtenkom, ki se ponaša z aromami črnega ribeza, zelene paprike, cedre in mete. Okus je svež, vendar zelo prijetno mehek in piten, z zanimivim taninskim profilom – vino z izredno lepim pookusom.

 

Merlot Quercus: vino rubinasto rdeče barve, ki se ponaša z aromami zrele češnje, maline, murve in robidnice ter mediteranske začimbe. Okus je gladek, srednje polnega telesa, s prijetnimi sladkimi tanini.

 

Chardonnay Quercus: vino slamnato rumene barve, ki se ponaša s široko paleto arom – od jabolka, melone in breskve do ananasa. Okus je gladek in polnega telesa z žametnim odhodom.