Vitalnica

SMUČANJE

Smučanje video

Drži ali ne drži?

  • Smučarsko karto je potrebno izkoristiti do konca
  • Smučke na noge in akcija!
  • Ko snameš smučarske čevlje, se smučarska vadba konča

Smučke na noge in akcija!

Tako kot telovadba, je smiselno, da ima tudi smučanje nek začetek (ogrevanje), glavni del (smučanje) in zaključek (ohlajanje, raztezanje). Pojdimo lepo po vrsti. Roko na srce – koliko ljudi ste dejansko videli, da so stopili iz gondole, se sistematično ogreli in nato nadeli smuči? Če odmislimo na tekmovalce pred štartno hišico, ki so pri tem dosledni (in naša Hana tudi), potem je najbrž zgodba tu že zaključena. Ampak ni treba, da je tako! V resnici je pomembneje, da poskrbite zase in za svoje telo, kot da se ukvarjate s tem, kaj si bodo drugi mislili o vas, ko boste na varnem na robu smučišča naredili 5 ali 6 vaj. Morda se vam bodo prvič po tihem smejali, drugič vas bodo občudovali (ker tudi sami vedo, da bi bilo fino, ampak se jim ne ljubi ali pa jih je sram) in tretjič – bodo vaje naredili tudi sami!

Če ste šli smučati za nekaj dni in imate apartma ali hotel v bližini smučišča, je super, da se ogrejete še na toplem. V smučarskem perilu ali trenirki je malce bolj udobno, pa še začudenim pogledom na smučišču se elegantno izognete.  Drugače pa lahko samozavestno vse vaje ravno tako naredite ob robu smučišča. Preverite le, da nikogar ne ovirate in da ste na varnem.

ŠTIRI VAJE

Štiri vaje, ki jih lahko naredite tako v apartmaju kot na smučišču:

 

Dvig iztegnjenih rok nad glavo s smučarsko palico in dvig na prste

Zasuk trupa s palico, roke nad glavo

Zamahi z nogo naprej in nazaj ob smučarskih palicah

Zamahi z nogo levo in desno ob smučarskih palicah

Ko snameš smučarske čevlje, se smučarska vadba ne konča

Tudi tisti, ki nadvse uživamo na smučkah, priznamo, da je najlepši občutek, ko sezuješ smučarske čevlje. In potem vsi po tihem ali pa na glas razmišljamo samo še o tem, kako bi skočili pod tuš in se zvalili na kavč. Ampak! Prav nič vas ne stane, če na koncu naredite še nekaj vaj za razteg utrujenih mišic. Lahko jih naredite kar na smučišču, še prijetneje pa je na toplem – če se vas prej ne loti tista prijetna lenobna utrujenost, ki se pojavi po sončni smuki na svežem gorskem zraku.

Hana in Anže sta izbrala in prikazala tri vaje za noge. Položaj pri vsaki vaji zadržite med 10 do 30 sekund in po potrebi tiste vaje, pri katerih v mišicah čutite večjo napetost, ponovite še enkrat ali dvakrat.

Razteg sprednji stegenskih mišic, razteg mečnih mišic, razteg zadnjih stegenskih mišic

Za konec na hitro preletimo, kaj smo ugotovili tokrat! Potem pa na smučke!

  1. Bolje da s smučanjem zaključite živi in zdravi – če ste preutrujeni, se poveča tudi verjetnost, da grekaj narobe. Če se na smučanje niste ustrezno pripravili, je morda smiselno, da razmislite o nakupu dopoldanske karte. Tudi o nabiranju smučarskih kilometrov oz. tekmovanju, kdo je presmučal več, je za razmisliti. Pomembnejši od številk je zagotovo užitek na snegu, kajne?
  2. Preden se zapodite po belih strminah, si vzemite pet minut in naredite nekaj vaj za ogrevanje. S tem telo primerno ogrejete in ga pripravite na smučarske zavoje.
  3. Po končanem smučanju je priporočljivo, da naredite raztezanje za mišice, ki so bile izpostavljene največjim naporom. Sprostitev jim bo koristila, saj bo regeneracija tako hitrejša, pa še možnost zapoznele mišične bolečine bo manjša (adijo, »musklfibr«). 

Veliko užitkov na smučkah in se kmalu spet vidimo! Najbrž vas že zanima, katere mite bomo razbijali prihodnji mesec? Veseli bomo, če boste svoje smučarske užitke, ki jih objavljate na Instagramu, označili z @lidlova_vitalnica in dodali #TokratZmoremo , da tudi mi vidimo, kako se imate lepo!