Vitalnica

FITNES

Fitnes - video

Drži ali ne drži?

  • Vadba doma ni enako učinkovita kot vadba v fitnesu
  • Ogrevanje pred vadbo je izguba časa
  • Fitnes ni za ženske

Prvi dnevi v januarju so kot nalašč, da vse tiste zaprisege v stilu »Jutri pa res začnem!«, »Naslednji ponedeljek gre pa zares!« in »Konec izgovorov, moram se spraviti v red!« končno spremenimo v realnost. Ste za, da tokrat začnemo skupaj in poskrbimo, da na papir zapisane novoletne zaobljube ne bodo romale v koš za smeti, ampak jih bomo uresničili?!

Globoko v sebi vsi vemo, da bi morali redno telovaditi in se gibati na svežem zraku. Zaplete se pri tem, ali to potem dejansko naredimo. Zato smo tukaj mi, da vam pri tem pomagamo. Ker tokrat zmoremo!

OGREVAVANJE PRED VADBO

Marsikdo misli, da je ogrevanje brez veze, čista izguba časa, da je smiselno čimprej začeti s težkimi vajami, saj boš tako prej prišel v top formo.

Priporočljivo je, da si za ogrevanje vzamemo med 5 do 10 minut. Cilj ogrevanja je psihična in fizična priprava na vadbo, saj z ogrevanjem dvignemo telesno temperaturo, pospešimo pretok krvi po celem telesu, sprožimo primeren hormonski odziv, zmanjšamo možnost poškodb med vadbo in še bi lahko naštevali.

Primer enostavnega ogrevanja doma je stopanje na mestu, ki postopno preide v tek na mestu. Tisti naprednejši, lahko za ogrevanje (ali kot del treninga) skačejo s kolebnico. Lahko pa se na primer nekajkrat sprehodite tudi po stopnicah v hiši ali bloku.

Kako preverimo, če smo primerno ogreti?

Začnemo se rahlo potiti, čutimo tudi rahlo zadihanost, kljub temu lahko normalno govorimo.

FITNES DOMA

Tako vadba v fitnesu kot doma je prav super − tudi za punce. Če vam obisk fitnesa nikakor ne diši, imamo dobro novico − enako intenzivne vaje lahko izvajate tudi kar same doma. Za vas smo izbrali naslednje vaje:

Počep in upogib komolca z ročkami

Širok počep z rokami nad glavo z elastiko

Izpadni korak s potiskom ročk nad glavo

Izpadni korak z zadnjo nogo na step klopci in upogibom komolca z elastiko

Sklece na ročkah (težje) in sklece na step klopci (lažje)

Vsako vajo izvajajte tekoče 45 sekund, nato 15 sekund počivajte in nadaljujte z naslednjo (pri izpadnih korakih naredite vajo še na drugo nogo). Ko naredite vseh šest vaj zapovrstjo, si vzemite minutni odmor, spijte malo vode, nato na naredite še od 2 do 4 kroge.

Prikazane vaje lahko naredite tudi kot ločeno vadbeno enoto ali pa jih naredite kot dopolnilo k vašemu treningu s prostimi utežmi ali na trenažerjih. Upoštevajte, da je vaja smiselna, dokler je pravilno izvedena. Glede na vašo trenutno telesno pripravljenost vajo olajšajte ali pa otežite. Ne veste, kako? Obrnite se na nas in z veseljem vam bomo pomagali.