JESENSKI OBISK GORA

 

GOLICA (1835 m)

 

To dolino smo izbrali, ker smo iskali senco in nižje temperature. Pot načeloma poteka ves čas po senci in zato je primerna tudi za sprehod sredi dneva. Štartali smo v Planici, potem pa se po cesti odpravili do koče v Tamarju, kjer smo si vsi privoščili posladek (Maksi si je kot lokacijo izbral senco v bližnjem gozdu, midva s partnerjem pa sva se pocrkljala kar v koči). Čas hoje v eno smer je 45min, 180m vzpona pa poskrbi, da je ta sprehod lepo razgiban.

 

Čas hoje: Od Izhodišča do koče na Golici (1582 m): 1 h 30 min

Čas hoje od koče na Golici do Golice (1835 m): 40 min

Skupni čas hoje: 2 h 10 min

Zahtevnost: lahka označena pot

Vzpon: 855m

Oprema: pohodni čevlji, športna oblačila, nahrbtnik, tekočina in prigrizki,    vetrovka (na samem vrhu je precej vetrovno), kapa in očala

Zanimivosti: V maju v vaseh pod Golico travnike pobeli sneg. Ne verjamete? Sneg je v tem primeru sestavljen iz čudovitih belih narcis, ki privabijo marsikatere radovedne poglede s cele Slovenije. Ne pozabimo pa, da so te rože zaščitene in jih je prepovedano trgati ali uničevati.

Golica

GOLI VRH (1787 m)

 

Obisk Jezerskega marsikomu ne pade na misel, saj vršacev, ki se razprostirajo nad to dolino, ne vidimo direktno z avtoceste. Pa vendar je ta biser Slovenije izjemno lep, slikovit in vsekakor vreden obiska. Gorenjcem poznana kolesarska destinacija se ponaša tudi s Šenkovo domačijo, ki je ena izmed redkih, ki je ohranila svojo srednjeveško podobo pa tudi s pravim izvirom zdravja, vodo, ki ima dodatno vsebnost železa.

Goli vrh je neporaščen vrh, na katerem je vpisna skrinjica in žig, z njega pa se razprostira lep razgled na severna ostenja Grintovcev, Storžič, Košuto, Jezersko in vrhove okrog omenjenega kraja, Obir, Ostro, Topico ter na bližnjo Veliko Babo. Razgleden vrh, ki je vsekakor vreden obiska!

Izhodišče: Planšarsko jezero

Zahtevnost: lahka označena pot

Vzpon: 800 m

Oprema: pohodni čevlji, športna oblačila, nahrbtnik, tekočina in prigrizki, vetrovka, kapa in očala

 

 

 

RATITOVEC (1678 m)

 

Ratitovec je priljubljen pohodniški cilj. Dostop ni zahteven, z grebena pa se odpira lep razgled na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Spodnje Bohinjske gore, Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe, pa na Lubnik, Koprivnik, na Soriško polje in Ljubljansko kotlino. Ratitovec je za pohodnike primerna destinacija v vseh letnih časih, vendar pa je še posebej lep ravno jeseni.

Izhodišče: Prtovč

Čas hoje: 1 h 50 min

Zahtevnost: lahka označena pot

Vzpon: 700 m

Oprema: pohodni čevlji, športna oblačila, nahrbtnik, tekočina in prigrizki, vetrovka (na samem vrhu je precej vetrovno), kapa in očala

Ratitovec

BABJI ZOB (1128 m)

 

Babji zob je ime dobil po značilni škrbini, ki izzivalno štrli iz njegove prepadne stene. Gre za enega najmarkantnejših vrhov v masivni planoti Jelovice, saj je s svojo značilno obliko viden tako iz gora, ki obkrožajo Bohinj, kot tudi iz pobočij Karavank in Blejsko-radovljiške kotline. Pohod na sam vrh ni posebej zahteven in je primeren tudi za popoldanski izlet. Zahteva pa seveda kompletno planinsko opremo z nekaj pijače in jedače saj na poti ni planinskih postojank.

Izhodišče: Kupljenik

Čas hoje: 1h 30min

Zahtevnost: lahka označena pot

Vzpon: 515 m

Oprema: pohodni čevlji, športna oblačila, nahrbtnik, tekočina in prigrizki, vetrovka, kapa in očala

 

 

KOMPOTELA (1989 m)

 

Eden tistih vrhov, ki je izjemno čudovit, vendar vseeno relativno neobljuden. Večina izmed nas namreč Krvavec in Veliki Zvoh poveže z zimskimi radostmi, ob tem pa pozabimo, da so okoliške planine in vrhovi vredni obiska skozi celo leto. Jesen je še vedno primeren čas, čeprav je Kompotela zaradi relativno visoke nadmorske višine, v primerjavi z ostalimi destinacijami precej hladna. Pa vendar vemo, da je dobra oprema tista, ki nas bo varovala pred mrazom in vetrom, zato v primeru, da na poti ni snega in ledu, z obiskom te destinacije ne odlašajte.

Čas hoje: 2 h 30 min

Zahtevnost: lahka označena pot

Vzpon: 660 m

Oprema: pohodni čevlji, športna oblačila, nahrbtnik, tekočina in prigrizki, vetrovka, kapa in očala

Kompotela