NOSEČKAM PRIJAZEN IZLET – PLANINA PREVALA

 

Prevala video

Po Bornovi poti na Planino Prevala

Po slikoviti poti se skupaj z Urško odpravite na izlet do Planine Prevala! Pot je primerna za otroke in pse, prijazna pa je tudi aktivnim nosečnicam. Super ideja za vikend izlet, s seboj pa ne pozabite svetilke, ki vam bo olajšala pustolovščino, saj vodi pot tudi skozi tunele.

Tako, kot velja za vse aktivnosti, so tudi pohodi v nosečnosti več kot zaželeni. Vsekakor pa izbira destinacije zavisi od vaših predhodnih pohodniških izkušenj, fizične pripravljenosti pred nosečnostjo in seveda meseca same nosečnosti. Sama rada rečem, da je to obdobje, ko se s svojim telesom ponovno spoprijateljimo, se spoznamo in mu damo priložnost, da jasno izrazi svoje potrebe in želje. Če smo utrujene, moramo počivati, če smo lačne, moramo jesti,… in če se želimo gibati v naravi, je to tisto, kar si moramo čim večkrat privoščiti.

Moja najpogostejša nosečniška želja je bila ravno slednja – gibanje v naravi. O pomembnosti le tega sem pisala že v prejšnjem zapisu (link povezava), kjer obrazložim, zakaj je jutranja rutina premikanja nekje zunaj tako zelo pomembna za samo fizično in psihično zdravje – in slednjemu sem dala v tem obdobju daleč največji poudarek.

Da so izleti v nosečnosti (sploh v zadnjem trimestru) prijetna izkušnja, pa mora destinacija odkljukati nekaj obveznih alinej:

 

  • Naj bo pretežno položna. Čeprav je hoja v klanec lahko v tem obdobju prav prijetna, pa ji grenak priokus doda sam spust. Po eni strani imamo lahko zaradi spremembe težišča težave z ravnotežjem, po drugi pa nam teža trebuščka pritiska na mišice medeničnega dna, kar lahko povzroča bolečine in pa nezaželeno rahljanje mišic, kar se lahko po porodu rezultira v inkontinenci.

 

  • V poletnem času naj bo senčna. Poletni sprehodi so lahko čudoviti, vendar morajo biti dovolj zgodnji oz. potekati po pretežno senčni strani. Pregrevanje je namreč zadnja stvar, ki si jo bodoče mamice želimo in dejansko tudi ena izmed tistih dejavnikov, ki lahko negativno vplivajo na otročka.

 

  • Naj bo varna. Če je nosečnica vešča plezarije in alpinizma, bo imela kompas za poti, ki so varne, kalibriran drugače kot tiste, ki so le občasne pohodnice. Zatorej je bistveno pri tem nasvetu sleče: Nosečnica se mora počutiti varno.

 

  • Fino je, da imate ob poti ali pa na koncu destinacije planinsko kočo, kjer se lahko okrepčate. To je zame v nosečnosti ena izmed ključnih informacij – všeč mi je namreč, če se lahko na vrhu spočijem, okrepčam, privoščim kakšno posebno specialiteto ali pa mogoče celo nedeljsko kosilo. Ta del pohodništva je zame in mojo družinico v nosečnosti postal prava novost, nad katero pa se noben izmed nas ne pritožuje. Kulinarika v naših planinskih kočah je namreč resnično izjemna!

Za tokratni (zavedajoč, da je mogoče moj zadnji »hribovski«) izlet, sem si izbrala kočo na Planini Prevala. Vedela sem, da je v meni ljubem visokogorju še vedno preveč snega, po drugi strani pa moje telo ni več pripravljeno na pohode, ki trajajo več kot 3 ure in v katerih se povzpnem za več kot 500 m nadmorske višine. Prevala mi je bila vedno všeč, ker sem vedela, da se bom do nje sprehodila po slikoviti Bornovi poti, ki je izjemna v vsakem vremenu. Če ne verjamete, si poglejte video.

No, vrnimo se k sami Bornovi poti - poti, ki se vije po pobočju Begunjščice in je občasno rahlo prepadna, poti, ki je speljana direktno skozi goro, s severne, na južno stran. Da, uganili ste, na planino Prevala se torej pride skozi tunele. Na vrhu (1311 m n.m.v.)  sta sedlo in planina v enem, nahajata pa se med Šentalsko dolino na eni in sosednjo dolino Drage na drugi strani. Na sedlu so postavili planšarsko kočo in zavetišče lovske družine Begunje.

Prevala je pomembno križišče večih poti. Od zahoda pripeljeta sem gozdna cesta iz doline Drage in označena planinska pot, na jug vodi označena pot čez valovito sleme do Dobrče. Z vzhoda pripeljeta na planino cesta in pot skozi Potočnikov graben, proti severu pa se lahko povzpnemo po strmi markirani poti na zelo razgledno Begunjščico. Čeprav Prevala ni posebno visoka, imamo od koče lep razgled na Begunjščico, Košutico, v daljavi pa vidimo zahodni del Kamniško-Savinjskih Alp.

Tehnični detajli poti:

-    Končna destinacija: Koča na Planini Prevala
-    Izhodišče: Ljubelj
-    Nadmorska višina izhodišča: 1058 m
-    Nadmorska višina na vrhu: 1311 m
-    Čas poti: 1 ura 30 min
-    Zahtevnost: Delno zahtevna neoznačena pot (po Bornovi poti)
-    Obutev/oprema: Nizki pohodni čevlji, športna oprema, vetrovka, nahrbtnik s pijačo in prigrizki, čelada, svetilka;
-    Opis poti: Parkiramo na parkirišču pod smučarskim centrom Zelenica, pri mejnem prehodu Ljubelj. Na koncu parkirišča bomo opazili leseno planinsko tablo z napisom planina Preval, ki nas bo usmerila v gozd na peš pot, katera nas hitro pripelje do vznožja melišč. Na manjšem razpotju bomo na skali opazili napis Prevala in Roblekov dom levo. Zložna pot se nato z melišča najprej preseli v strnjen gozd, nato preide na strma in dobro zavarovana pobočja. Razgledna Bornova pot nas kmalu pripelje že do tunela, kjer nam bo v pomoč tudi svetilka. Na drugi strani tunela še nekaj časa nadaljujemo po poti, ki je lepo speljana po vzhodnem ostenju Begunjščice, nato pa preidemo na melišče, katerega pa samo prečimo. Sledi še krajše prečenje strmih gozdnatih pobočij, nato pa se pot začne rahlo vzpenjati po široki poti. Tej poti sledimo do planine Preval-a.
-    Primerno za otroke: Da
-    Primerno za pse: Da
-    Nasvet: Pri prehodu skozi tunel nam bo prav prišla naglavna svetilka. Pazljivi moramo biti tudi na večje število luž in pa na občasno nizek strop.
-    Še malček zgodovine: Baron Born je bil Berlinčan, bankir, ki je občasno prihajal na področje Jelendola, kjer je leta 1881 odkupil posestvo. Postavil je gradič Sv. Katarina in se naselil v njem. Kapital je videl v gozdovih in vodi, zato je zgradil centralo za elektriko in žago, ki je kasneje pogorela. Bil je velik ljubitelj lova in iz tujine je pripeljal večje število jelenov, košut in kozorogov. Po nenadni smrti je posestvo nasledil sin Karl, ki je uspešno nadaljeval očetovo delo. Karl Born je bil po rodu Jud, leta 1941 je imigriral v tujino. Toliko o zgodovini, da boste vedeli, kdo je mož, ki je zgradil omenjeno pot. Uporabljal jo je predvsem za lov, legenda pa pravi, da se je tu srečeval s svojimi ljubicami.