POZNA JESEN IN ZGODNJI SONČNI ZAHOD

 

Preden se je najini ekipi pridružil mali Maks, sem november doživljala povsem drugače, kot danes. To je bil mesec, ko se je dan vztrajno krajšal in ko sem se v službo in iz nje odpravljala po temi. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da nisem bila največja ljubiteljica tega časa. Z novim življenjskim obdobjem pa se je oblikoval tudi nov miselni proces. Danes želimo čim več časa preživeti zunaj, saj verjamem, da je to odlična naložba v otrokov razvoj senzorike in predvsem imunskega sistema.

Tako smo letošnji november začrtali drugače – odločili smo se, da bomo dneve izkoristili do zadnje minute in kaj kmalu ugotovili, da se sonček skrije že relativno zgodaj, kar se je izkazalo kot ena boljših lastnosti tega meseca! S partnerjem sva se kmalu začela igrati z idejo, da bi se večkrat odpravili na kakšen sončni zahod – konec koncev je ta tako zgoden, da se lahko potem še v miru pripeljemo do doma, pojemo večerjo in s tem ne zmotimo Maksovega ritma.

Nobena skrivnost ni, da se po najlepše dogodivščine odpravimo v hribe in sama sem mnenja, da je le redkokatera stvar tako fantastična, kot je sončni zahod s pogledom na gore. Seveda pa izbira primernih destinacij zahteva malce več truda in predpriprav:

  1. 1. Preveriti velja, kje sonce zahaja. Najmanj kar si želimo je, da se dobro uro vzpenjamo na vrh, nato pa ugotovimo, da sonce zahaja na drugi strani taistega hribovja in da bomo celotno pot preživeli v senci, brez pretirano lepih razgledov. Pri tem naj omenim, da se lokacije sončnih zahodov prilagajajo letnim časom – saj veste, Zemlja se vrti, sonce zahaja drugje itd. zato lokacija, kjer ste poleti preživeli enega najlepših zahodov, pozimi skoraj zagotovo odpade. Sama si pri tem pomagam z aplikacijo na telefonu, ki lepo pokaže kje in kdaj bo sonce potonilo.

 

  1. 2. Naj destinacija, ki si jo izberete za sončni zahod ne bo prezahtevna, predvsem pa naj vam ne bo popolna neznanka. Dobrodošlo je, če ste bili na njej že vsaj enkrat prej, da pot poznate in vsaj približno veste, kako poteka. Obstaja namreč velika verjetnost, da vas bo ob povratku dohitela tema in takrat vam bo orientacija po znanem okolju koristila.

 

  1. 3. Pomembna oprema, ki nikakor ne sme ostati v avtu zajema: telefon s polno baterijo, naglavno svetilko, topla oblačila, ki si jih boste nadeli, ko se bo sonce skrilo za goro, termovko s čajem, saj so pozimi koče po večini zaprte, kapo in rokavice.

 

  1. 4. Preverite vreme! Če je pred nami teden brez oblačka, potem bo najverjetneje tudi sončni zahod zelo lep. V kolikor pa se obetajo kakšne spremembe pa poglejte s katere strani prihaja poslabšanje, da vas ne bo pred koncem dneva zajel oblak. Po drugi strani pa za vse tiste, ki novembrske dni preživljate v kotlini z meglo velja, da preverite, na kateri nadmorski višini se megleni pas zaključi. Pomembno je, da se povzpnete nad to mejo in si tako zagotovite fenomenalen pogled ob zahajajočem soncu. Upoštevati velja tudi temperaturno razliko, ki se ustvari nad meglenim pasom. Pozimi smo namreč priča tako imenovanemu pojavu inverzije, ko so temperature pod meglenim pasom precej nižje, kot na višjih nadmorskih višinah.

 

Naša družinica se je projekta »zimski sončni zahodi v hribih« lotila z obiskom ene izmed najlepših planin pri nas – Planine Zajamniki. Izkušnja je bila fenomenalna in nekaj lepih trenutkov smo poskusili ujeti tudi na kameri ter vam delček magičnosti prikazati v vlogu. Ker nam je bila dogodivščina zelo všeč, smo se odločili, da ni bila zadnja! Zbrali smo še nekaj destinacij, za katere vemo, da so varne, da so zahodi pozimi lepi in da so primerne tudi za našo malo družinico s štirinožnim prijateljem:

  • - Krvavec in Veliki Zvoh
  • - Nanos
  • - Blegoš
  • - Mangartsko sedlo
  • - Planina pod Golico
  • - Kriška planina

 

Vas je tole spodbudilo k nabiranju novih doživetij v objemu sonca? Potemtakem je naša misija opravljena! Se beremo in gledamo kmalu!

»Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.« TONE PAVČEK: SVET