Ali ste vedeli?

Čiščenje morskih rib

Morske ribe vedno čistimo v soljeni vodi. Na ta način ribe pridobijo prvoten lesk.

Neprijeten ribji vonj?

Neprijeten vonj po ribah z rok, kuhinjske deske in posode najlažje odpravimo s kisom, ki ga nato speremo s hladno vodo.

Kuhanje morskih rib

Morske ribe vedno kuhamo tako, da jih pristavimo v hladni vodi, medtem ko sladkovodne ribe vržemo v krop.

Kdaj je riba pripravljena?

Riba je pripravljena takrat, ko ji zlahka izvlečemo hrbtno plavut ali ko ji izstopijo oči.

Hobotnice so okusnejše

Meso samic pri hobotnici je okusnejše. Samca od samice ločimo po izrazito velikih priseskih, ki pa jih imajo tudi številčno precej manj.

Zamrznite hobotnico

Hobotnica bo veliko mehkejša, če jo pred pripravo za 24 ur zamrznemo.

Kuhanje školjk

Školjk med kuhanjem ne mešamo, temveč posodo, v kateri jih pripravljamo, le nežno potresamo, saj lahko sicer meso izpade iz lupin.

Lažje čiščenje svežih školjk

Sveže školjke veliko lažje očistimo, če jih prej za 30 minut namočimo v hladno slano vodo.