OSNOVNA VODILA ZA SPAJANJE VINA IN HRANE

Za posebne priložnosti

Sir in tudi vino nastaneta s pomočjo fermentacije, zato se praviloma ljubita. A obstajajo številna pravila, ki jih je dobro upoštevati. Tudi pri kombiniranju mesa z vinom ostajajo osnovne prakse skladne z razmišljanji vinskih strokovnjakov.

 

Vino in siri

VINO IN SIR

Sir in tudi vino nastaneta s pomočjo fermentacije, zato se praviloma ljubita. A obstajajo številna pravila, ki jih je fino upoštevati, če se odločimo za kombiniranje.

Meso in vino

MESO IN VINO

Običajna praksa je, da ob rdečem mesu postrežemo rdeče vino. Osnovno pravilo spajanja namreč narekuje, da se k rdečemu mesu, pa če ga pečemo v pečici, zavihtimo na žar ali pa spremenimo v golaž, lepo podajo rdeča vina. Bela vina največkrat spremljajo jedi iz svinjskega mesa, lahko pa jih postrežemo tudi h govedini. Vendar so to, kot pravi Mira, le osnove, ki se jih ni treba vselej držati. »Če vam rdeče ni všeč, lahko sežete tudi po roséju ali belemu vinu, saj je najosnovnejše pravilo, da izberemo tisto vino, ki nam v tistem trenutku najbolj odgovarja.«