MESO IN VINO

Običajna praksa je, da ob rdečem mesu postrežemo rdeče vino. Osnovno pravilo spajanja namreč narekuje, da se k rdečemu mesu, pa če ga pečemo v pečici, zavihtimo na žar ali pa spremenimo v golaž, lepo podajo rdeča vina. Bela vina največkrat spremljajo jedi iz svinjskega mesa, lahko pa jih postrežemo tudi h govedini. Vendar so to, kot pravi Mira, le osnove, ki se jih ni treba vselej držati. »Če vam rdeče ni všeč, lahko sežete tudi po roséju ali belemu vinu, saj je najosnovnejše pravilo, da izberemo tisto vino, ki nam v tistem trenutku najbolj odgovarja.«

Telečje stegno

TELEČJE STEGNO

Mira priporoča: Telečje stegno postavite v pekač, prilijte malo vina, dodajte nekaj začimb, sol, poper - in že gre v pečico. Ob pečenem postrezite rdeče vino močnega telesa, pri izbiri med vsemi možnostmi pa si pomagajte z zelišči, s katerimi ste začinili meso. Če med njimi prevladuje rožmarin, izberite cabernet sauvignon, če pa ste začinili z bolj aromatičnimi janeževimi zvezdicami, dopolnjenimi z veliko popra, pa postrezite kozarček syraha.

Svinjina

SVINJINA

Mira priporoča: Svinjska pečenka v plaščku iz začimb je že pripravljena, da jo le položimo na naoljen pekač in postavimo v pečico. Ob pečeni ponudite kozarec belega vina ali roséja.

Mladi goveji hrbet

MLADI GOVEJI HRBET

Mira priporoča: Če goveji hrbet pripravite klasično v pečici, ne boste zgrešili, če ob njem postrežete merlot ali zrelo modro frankinjo. Lahko pa ga pripravite tudi malo drugače: odličen je tudi v enolončnici. Tu bi bila vinska spremljava odvisna od tega, katera zelenjava bo v enolončnici prevladovala, največkrat pa je tako, da se bo h goveji enolončnici podalo belo vino – mlado, lahko tudi zrelo.

Svinjska pečenka

SVINJSKA PEČENKA

Mira priporoča: Ob svinjski pečenki običajno izberemo belo vino. Vendar, če jo pripravite tako, da v marinado dodate mleto rdečo papriko, jo lahko sparite tudi z rdečim vinom ali kakšnim močnejšim roséjem.

Stegno mlade govedine

STEGNO MLADE GOVEDINE

Mira priporoča: Stegno mlade govedine lahko pripravimo v pečici ali na žaru. Nikar se ne zapletajte preveč z začimbami – dodajte le sol, poper, česen, čebulo in kakšno začimbo. K tej jedi ponudite rdeče vino z izrazito aromatiko.

T bone

T BONE

Mira priporoča: Sočen T-bone pripravimo na močno ogretem žaru, začinimo ga zgolj s soljo in zdrobljenim poprom. Ne pozabite ga pred peko ogreti na sobno temperaturo, le tako bo enakomerno sočno spečen. K pečenemu sodi široka paleta vin: od cabernet sauvignona in merlota do cabernet franca, syraha, modre frankinje …