Lidl Slovenija | Preprosto več za vas
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

STENSKA MIZICA

OGLEJTE SI VIDEO
Hero Image Teaser

Oglejte si video in spoznali boste, kako lahko je izdelati stensko mizico. Sledite navodilom korak za korakom.

Na povezavi so na voljo navodila za izdelavo s spiskom vsega lesa in orodij, ki jih potrebujete za izdelavo. Ogledate si lahko tudi videoposnetek z navodili po korakih iz Lidlove delavnice

Za ogled PDF datoteke potrebujete Adobe Acrobat Reader.
Text And Image Section


Izbira barve


Steno in radiator lahko pobarvate v enakem barvnem odtenku. Če boste enako pobarvali tudi mizico za prekrivanje radiatorja, bo to optično gledano postalo celota.


Nasvet: Pri nakupu barv bodite pozorni na to, da bodo vse barve in laki enakega barvnega odtenka.

Text And Image Section


Dimenzije:


Dimenzije lahko poljubno prilagodite, ker ta načrt izdelave omogoča modularni sistem.


V tem primeru smo izbrali ravno ploščo 145 x 30 cm z nogami, ki imajo dolžino 87 cm, kar je primerno za naš radiator.

Text And Image Section


Rez:


Narišite dimenzije ravne površine mizice in konstrukcije na leseno ploščo. Vzporedno vodilo namizne krožne žage nastavite na dimenzijo reza in potisnite ploščo na žago. To lahko storite tudi z ročno krožno žago in z njenim vzporednim vodilom.

Text And Image Section


Nato izdelajte vse tri deske za okvir mize, širok 9 cm - to je plošča pod površino mize, ki drži noge mize - in del za pritrditev na steno, širok 5 cm: narišite črto za rez in nastavite vzporedno vodilo namizne žage.


Nasvet: Poskrbite, da boste vedno žagali ob črti na tisti strani plošče, ki jo boste potem zavrgli.

Text And Image Section


Nogi mizice sta narejeni iz obdelanih tramov, ki jih razrežete z večnamensko žago za poševne reze na želeno dolžino.

Text And Image Section


Da mizica ne bo pretežka ali preveč masivna, se morajo noge proti tlom postopoma ožiti. Za ta namen izdelajte pripomoček za žago iz ene deske in dveh profilnih letev. Profilna letev bo privita na desko tako, da bo usmerjena poševno na rob mize. Točno to je zaobljeni del, ki ga boste izžagali tudi v obdelanem tramu noge mizice (glejte skico za sestavljanje). Zdaj pravokotno na koncu profilne letve namestite dve vodili in pritrdite obdelan tram s šestkotnim vijakom za les.

Nasvet: Ne pozabite prej zvrtati lukenj!

Text And Image Section


Nastavite vzporedno vodilo namizne krožne žage tako, da rezilo žage les razreže šele po 12 cm. Zdaj enostavno potisnite desko z obdelanim tramom, pritrjenim vzdolž vzporednega vodila. Ponovite postopek na vseh osmih straneh nog mizice.


Nasvet: Da bo videz še privlačnejši, lahko z namizno krožno žago izrežete obodni utor v nogah mizice 1 cm pod konstrukcijo. To storite tako, da rezilo namizne krožne žage spustite na višino 3 mm. Nato uporabite obe vodili za vodenje nog mizice čez rezilo žage.

Text And Image Section


Zdaj določite luknje za lesene moznike in vijake. Luknje morajo biti popolnoma navpične; uporabite namizni vrtalnik. Pred vrtanjem skrbno označite mesta za vrtanje: luknje na nogah morajo biti točno 14 mm od roba, da se konstrukcija dvigne za 5 mm.


Nasvet: Če imate marker, ga uporabite. Mi smo ga izdelali: dovolj je prečno odžagati majhen kos lesa, narediti luknjo za vijak z okroglo glavo s krilno matico na odprtem koncu, pritrditi jekleno ravnilo in ga nastaviti na želeno mero.

Text And Image Section


Nastavite položaj za vrtanje, da se bo ujemal z nogami na sprednji strani ustreznih desk okvira. Zdaj izvrtajte luknje za moznike 8 mm na sprednjih stranicah, da bo nato vsaka povezana z eno nogo mizice. Luknje izvrtajte tudi v profilno letev za pritrditev na steno in v kratke deske konstrukcije, da jih lahko povežete z lesenimi mozniki.

Text And Image Section


Nato izvrtajte štiri luknje od zgoraj skozi dolgo desko konstrukcije in profilno letev za pritrditev na steno, da ju kasneje privijete na ravno ploščo mizice. Za kratke deske konstrukcije boste v ta namen potrebovali samo dve vrtanji. Skozi profilno letev za pritrditev na steno izvrtajte še dve luknji 6 mm, skozi kateri boste mizico nato privili na steno.


Nasvet: Da bi se kapice vijakov porazgubile v les, zaoblite vse luknje v premeru kapic vijakov.

Text And Image Section


Zdaj bo najboljše, da si nadenete masko za zaščito pred prahom, ker je čas za brušenje: Da bi dobili popolno površino, najprej pobrusite vse površine in robove z granulacijo 120 in nato z granulacijo 180. To boste najbolje opravili z ekscentričnim brusilnikom, za majhne dele pa uporabite ploščo za brušenje delta akumulatorskega večnamenskega orodja 4 v 1. Da bo na vaši delovni postaji čim manj prahu od brušenja, je pomembno, da priključite sesalnik za tekočine

Text And Image Section


Opravili ste vsa pripravljalna dela in komplet za sestavljanje je končan. Zdaj je pravi čas za nanašanje laka. Da bi dobili popolno površino, uporabite brizgalno pištolo Airless. V tem primeru si obvezno nadenite primerno masko za zaščito pred hlapi in delci!


Nasvet: Najprej vse zaporedne površine za lepljenje mizice za prekrivanje radiatorja prekrijte s papirnatim trakom.

Text And Image Section


Najprej prekrijte celotno območje okoli vaše postaje za lakiranje, da jo zaščitite pred razpršeno meglo.

Text And Image Section


Nato si izdelajte enostavni okvir za lakiranje, da boste kose za obdelavo postavili tako, da jih lahko dobro dosežete z vseh strani.


Z brizgalno napravo za lakiranje se vedno lakira v več tankih slojih. Brizgalno šobo za lakiranje je treba pri pomikanju vedno usmerjati pod pravim kotom in na razdalji približno 20-25 cm od kosa, ki ga obdelujete, sicer obstaja tveganje, da se lak grdo cedi.

Text And Image Section


Najprej prekrijte celotno območje okoli vaše postaje za lakiranje, da jo zaščitite pred razpršeno meglo.V prvem koraku lakiranja uporabite temeljni premaz, ki zagotavlja enakomerno lakirano površino. Še posebej pomemben je pri vlaknenih ploščah, ki so zelo vpojne.


Takoj ko se lahko lakira čez temeljni premaz, tanko in enakomerno nabrizgajte izbrani lak. Kjer površina ni dobro prekrita, jo takoj ko se posuši prekrijte z drugim tankim slojem barve

Text And Image Section


Ko je vse polakirano, odstranite lepilne trakove s polakiranih površin. Nato sestavite noge in konstrukcijo: to naredite tako, da nanesete kapljico lepila za les na en konec lesenega moznika in ga vtaknete v eno od stranskih lukenj. Nato nanesite kapljico lepila tudi na prosti konec lesenega moznika. Nanesite še sloj lepila na površine za lepljenje. Sestavite vse, pritrdite s sponami in pustite toliko časa, kot je potrebno, da lepilo učinkuje. Odvečno lepilo za les takoj očistite z vlažno krpo.

Text And Image Section


Zdaj postavite ravno ploščo mizice na spodnji okvir, tako da je poravnana s hrbtno stranjo. Ploščo pritrdite z dvema sponama in jo privijte z lesnimi vijaki, dolgimi 110 mm, od spodaj skozi konstrukcijo

Text And Image Section


Pritrditev na steno:


Mizico postavite ob steno, jo poravnajte z vodno tehtnico in s svinčnikom skozi izvrtane luknje označite točko na steni, kjer je treba vrtati. Iz varnostnih razlogov pred vrtanjem z večnamenskim detektorjem preverite, da v steni ni električnih žic ali vodovodnih cevi.

Text And Image Section


Z udarnim vrtalnikom (kamnita stena) ali akumulatorskim vijačnikom (mavčne plošče) zdaj izvrtajte v steno luknje za vložke. Nato posesajte luknje s sesalnikom za tekočine ter vstavite vložke v steno.


Novo mizico namestite ob steno tako, da se vložki in izvrtane luknje v profilni letvi za pritrditev na steno prekrivajo. Vstavite vijake in jih zategnite z vijačnikom akumulatorskega večnamenskega orodja 4 v 1.

DOKONČANO!

Vau, vaša nova mizica za prekrivanje radiatorja je videti res dobro! Radiatorja ne vidimo več in tudi izdelana dodatna polica je zelo praktična.