Sami domači

Pridelano kot doma. Sveže kot v Lidlu. 

 

Mislimo globalno, a čutimo lokalno. Zato je naš dom vedno tam, kjer ste vi. Ker vemo, kaj vam pomeni največ, s ponosom podpiramo tiste, ki skupaj z nami skrbijo, da sta svežina in kakovost vedno tu za vas. Tiste, ki vedo, kaj je dobro. Tiste, ki vedo, kaj je domače. Zato spoznajte same domače. Naše izbrane pridelovalce sadja ter zelenjave, ki so pognali korenine na vseh koncih Slovenije. Tiste, ki pridelujejo vse, kar vam je blizu. V sožitju z domačo zemljo. S tradicijo. Z ljubeznijo. Skupaj z nami se sprehodite med s soncem obsijanimi jablanami v Prlekiji, obrišite prst s klenega gorenjskega krompirja, odtrgajte sočno jagodo iz Posavja in občudujte osupljiv razgled s primorskih nasadov paradižnika.

KMETIJA ŠTULAR

“Naši pridelki so domači in pridelani z ljubeznijo.”

Kmetija Štular

Družinska kmetija Štular iz Naklega ali po domače Pr’ Halovc’ se s pridelavo krompirja ukvarja že od davnega leta 1830. Gospodar Ivan Štular rad poudari, da so njihovi pridelki domači in pridelani z ljubeznijo, kmetija pa pod svojo streho združuje kar tri generacije.

Štularjevi Lidlu Slovenija dobavljajo krompir ter čebulo, ki uspevata na njivah z osupljivim razgledom na Julijske Alpe, tam pa svoj poligon najde tudi sin Miha, ki ga navdušuje vožnja s kros motorjem. Ravno v poletnih mesecih imajo na kmetiji največ dela, saj že pobirajo krompir, ki so ga sejali spomladi, avgusta pa pride na vrsto še čebula. Tudi vsi trije Štularjevi otroci študirajo agronomijo, zato se bo skoraj dvestoletna družinska tradicija kmetije zagotovo nadaljevala.

Da je kovačeva kobila bosa, pa Pr’ Halovc’ ne drži, saj imajo lasten krompir prav vsak dan tudi na svojem jedilniku. Kako ga pripravijo, je stvar okusa posameznega družinskega člana, a o tem še vedno največkrat odloča kar mama Alenka. Če jih boste kdaj obiskali, vas bo na dvorišču kmetije prvi pričakal njihov pes Luks.

kmetija Štular
kmetija Štular
kmetija Štular
kmetija Štular
kmetija Štular

KMETIJSKA ZADRUGA AGRARIA KOPER

“Največje zadoščenje je videti, kako pridelek diha in živi.”

KMETIJSKA ZADRUGA AGRARIA KOPER

Kmetijska zadruga Agraria iz Kopra je stara že skoraj 75 let in pod svojo streho združuje številne pridelovalce sadja ter zelenjave iz vseh obalnih občin pa tudi zaledja. O njej vam lahko še največ pove predsednica zadruge Jožica Bolčič, ki na svoji družinski kmetiji v Luciji z možem Borisom že štiri desetletija na tradicionalen način prideluje paradižnik in jajčevce.

 

Poleg omenjenih pridelkov Agraria Lidlu Slovenija dobavlja še bučke ter kakije. Jožico prihodnost ne skrbi, saj si njeni vnuki in vnukinja kljub trdemu delu želijo postati kmetje ter nadaljevati družinsko tradicijo. Bolčičevi zagotovo vedo, kaj je dobro, zato je njihov paradižnik na domači mizi skoraj vsak dan, še bolj kot Jožica pa ga obožuje njen Boris, ki paradižnika v solati ne bi zamenjal za nič na svetu.

Nekaj kilometrov stran za Kmetijsko zadrugo Agraria paradižnik uglašeno pridelujeta tudi brata Luka in Teo Parovel, ki svoj prosti čas zunaj rastlinjakov preživljata na odrih s skupino Ne me jugat. Ob idiličnem nasadu oljk nekje v bližini Kopra pa lahko na polju bučk srečate še dobrodušnega pridelovalca Borisa Kocijančiča.

KMETIJSKA ZADRUGA AGRARIA KOPER
KMETIJSKA ZADRUGA AGRARIA KOPER
KMETIJSKA ZADRUGA AGRARIA KOPER
KMETIJSKA ZADRUGA AGRARIA KOPER
KMETIJSKA ZADRUGA AGRARIA KOPER

SADJARSTVO ŠILEC

“Naša jabolka so pridelana z ljubeznijo do sadjarstva.”

SADJARSTVO ŠILEC

Sadjarstvo Šilec spada med največje pridelovalce jabolk pri nas. Njihovi lično urejeni sadovnjaki se raztezajo na gričevnati prleški pokrajini, s sadjarstvom pa se ukvarja vsa družina in kar tri generacije. Oče Branko Šilec se danes s ponosom sprehodi med jablanami ter s svojimi vsega hudega vajenimi rokami vsake toliko časa nežno pogladi jabolko, ki je komaj ugledalo luč sveta.

 

Če jih boste obiskali v Godemarcih, kjer obdani z nasadi jablan stojita sodobni hladilnica in pakirnica, vas bosta najverjetneje sprejela sin Mario ter njegova sestra Andreja, ki skrbita, da vse poteka tako, kot mora. Prav tam pa se pakirajo tudi jabolka, ki jih Šilčevi dobavljajo Lidlu Slovenija, med katerimi je najbolj zastopana sorta zlati delišes. Za njihova jabolka Mario mirne vesti zagotavlja, da so domača in pridelana z ljubeznijo do sadjarstva, kar je jasno takoj, ko se v sadovnjaku z nekaj desetletij starimi jablanami zbere vsa družina. Čeprav je sončni zahod v teh koncih idiličen pa delo v sadjarstvu ni lahko. Vreme je zadnje čase precej nepredvidljivo, zato moraš biti pripravljen na vse. Vendar tudi vreme ne zamaje trdne volje Šilčevih, ki obljubljajo, da sočnih ter kot doma pridelanih jabolk ne bo zmanjkalo. Sploh pa ne zlatega delišesa, ki ga ima Mario najraje.

Šilec
Šilec
Šilec
Šilec
Šilec

SKUPINA POSAVJE

“Ključ do uspeha v kmetijstvu je trdo delo in poštenje.”

SKUPINA POSAVJE

Skupina Posavje iz Velike Loke v Posavju se lahko pohvali z več kot 25-letno tradicijo pridelave sadja in zelenjave. To je videti že na prvi pogled, saj se čudoviti nasadi živopisanih pridelkov raztezajo daleč naokoli po prostranih ravnicah krškega polja, ki se vsako jutro zavije v slikovito meglico. Kot nam je ponosno povedal glava kmetije in direktor Skupine Posavje Žiga Klobasa, sadje ter zelenjavo pridelujejo na naravi prijazen in integriran način, kar potrjuje tudi certifikat Global G.A.P., ki odlikuje njihove pridelke. Za Lidl Slovenija tako dobavljajo jedilne buče hokaido,  bučke, kumarice, zelje, jajčevce, papriko ter jagode. Prav jagode pa obožuje tudi Žigova žena Nensi, ki se sočnim sadežem med sprehodom po bogatih nasadih ne more upreti. Jagodam so se letos pridružile še borovnice, ki bodo svoje mesto prav tako našle na Lidlovih policah.

 

Žiga si je že kot otrok želel postati pridelovalec paprika, saj mu je paprika od nekdaj pri srcu. To in še več mu je tudi uspelo, z delom na kmetiji pa se danes ukvarja vsa družina. Pridnost številnih rok, ki v Skupini Posavje skrbijo, da sveži ter domači pridelki pridejo do vašega doma pa dokazuje, da je ljubezen do dela v kmetijstvu še kako pomembna.

Posavje
Posavje
Posavje
Posavje
Posavje

KMETIJA BOSTELE

“Upam, da bodo moji potomci nadaljevali našo tradicijo.”

KMETIJA BOSTELE

Družinska kmetija Bostele iz Zdol v Posavju vas bo vedno sprejela odprtih rok. Dolina, v kateri stoji domačija, ponuja osupljiv razgleda na sadovnjake hrušk, ki se raztezajo po gričevnati pokrajini. Blizu pa je tudi nasad jagod, ki se kar šibi od sočnih plodov. Vse pridelovalne površine so brezhibno urejene, kar je posledica trdega dela celotne družine.

Gospodar Jure Bostele je na kmetijo navezan tako z rokami kot s srcem, saj je prav tu spoznal svojo ženo Petro. In če je Jure tisti, ki se vsak dan spoprime z težjimi opravili na kmetiji, je Petra tista, ki skrbi, da pridelki pridejo na naše police. Bosteletovi namreč za Lidl Slovenija dobavljajo solato, hruške ter jagode. Vse sveže in ob svojem času. Tako so jagode letos že dosegle svoj vrhunec, na hruške pa bo treba še počakati.

Jure kljub svoji mladosti izžareva modrost, ki je zrasla iz domače zemlje in tradicije dela na kmetiji, navdušilo pa vas bo tudi njihovo gostoljubje. Degustacija z ljubeznijo pridelanih ter pravkar dozorelih sadežev, ki se nastavljajo posavskemu soncu, je namreč neprecenljiva izkušnja. In teh pri Bosteletovih ne manjka.

KMETIJA BOSTELE
KMETIJA BOSTELE
KMETIJA BOSTELE
KMETIJA BOSTELE
KMETIJA BOSTELE

KMETIJA DRINOVEC

“Že kot otrok sem vedel, da bom postal kmet.”

KMETIJA DRINOVEC

Ob obisku družinske kmetije Drinovec iz Naklega boste zagotovo najprej naleteli na Grego Drinovca pri delu. Skozi okno družinske hiše ga najbrž opazuje hčerka Pia, medtem ko se sin Žan igra s traktorjem, ki mora biti prav tak kot očetov. Res pa je, da imata Žan in Grega nekoliko različne poglede na to, kateri proizvajalec traktorjev je najboljši.

Grega kot naslednik kmetije s partnerico Andrejo nadaljuje tradicijo staršev, ki sta se nekoč ukvarjala z živinorejo, sedaj pa kmetija že vrsto let prideluje zelenjavo. Drinovčevi tako za Lidl Slovenija dobavljajo krompir, čebulo in korenje. Kakovost njihovih pridelkov ni zagotovljena zgolj z ljubeznijo do kmetovanja, temveč tudi s certifikatom Global G.A.P., ki odlikuje le redke slovenske poljedelce. Ves trud pa se še najbolj obrestuje takrat, ko se Grega, Andreja ter otroci sprehodijo po polju in si ogledujejo bogastvo pridelkov. Takih trenutkov je na kmetiji Drinovec v izobilju, Grega pa se jih bo z veseljem spominjal tudi na stara leta. Da mu je bilo delo na kmetiji usojeno potrjuje dejstvo, da je danes ponosni lastnik edinega tovrstnega kombajna za korenje v Sloveniji. No, če ne štejemo miniaturne različice, s katero se lahko pohvali Žan.

KMETIJA DRINOVEC
KMETIJA DRINOVEC
KMETIJA DRINOVEC
KMETIJA DRINOVEC
KMETIJA DRINOVEC