Lidl Slovenija | Preprosto več za vas
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
Text And Image Section

KMETIJA BUČAR – BUČKE, SOLATNE KUMARE IN JAJČEVCI

Kmetija Bučar leži v vasi Veliko Mlačevo pri Grosuplju, kjer že od leta 1990 pridelujejo zelenjavo. Pred tem so se ukvarjali z mešanim kmetijstvom, torej poljedelsko-živinorejsko dejavnostjo. Kmetija obsega dobrih osem hektarjev obdelovalnih površin, od tega en hektar zasedajo rastlinjaki, v katerih pridelujejo različne vrste zelenjave. Pridelava je naravi prijazna, ključna pa je tudi dobra kmetijska praksa. Kot zelo pomembno vidijo spremembo mišljenja v domači občini – projekt, s katerim bi grosupeljska občina v sodelovanju z lokalnimi kmeti in pridelovalci skrbela za celotno prehrano v javnih zavodih. Občina Grosuplje z lokalnimi pridelovalci namreč pokriva vse potrebe za prehranjevanje otrok in starejših občanov. »V lokalno skupnost sem sam vključen na več različnih načinov – 15 let kot predsednik gasilcev, 12 let kot predsednik Strojnega krožka Kmetovalec, član več društev in združenj ter še marsikaj,« pravi Ivan Bučar, vodja kmetije Bučar. Vključevanje v različne projekte jim je v veselje, saj si želijo sprememb na lokalni ravni in verjamejo, da je prihodnost kmetijstva svetla

Sodelovanje z Lidlom


Zaradi ogromnega potenciala in želje po novih izzivih so se odločili, da se prijavijo na Lojtr’co domačih. Njihova največja želja je bila najti resnega poslovnega partnerja, ki bi razumel, da je zelenjava živa stvar. Nekaj sodelovanj že imajo za seboj, vendar nobeno ni uresničilo njihovih pričakovanj. V to zgodbo pa verjamejo, saj zaupajo uveljavljeni mednarodni trgovski verigi, kot je Lidl Slovenija. »Predvsem pričakujemo korektno sodelovanje in upamo, da dosežemo nove potrošnike, saj je lokalna in sezonska zelenjava najbolj pomembna prav zanje,« dodaja Bučar, ki ima ob dejstvu, da je v Sloveniji samooskrba z zelenjavo pod 10 odstotki, visoka pričakovanja. Potrošniki se vse bolj zavedajo pomena lokalnega in sezonskega prehranjevanja, na trgu se trendi zelo hitro spreminjajo, zato je v prvi vrsti treba slediti predvsem željam in potrebam kupcev.


Prihodnost kmetije Bučar


»Kmetovanje je način življenja, ki zahteva ljubezen do zemlje,« pravi Bučar, ki mu je v največje veselje, ko v rastlinjakih zacvetijo prve sadike. Njihovi načrti za prihodnost so usmerjeni predvsem v dvig kakovosti pridelkov na najvišjo raven, saj želijo svojim kupcem ponuditi samo najboljše iz domače prsti. Izzivi so čedalje večji, prilagajanje trgu pa utrujajoče, zato mora biti ljubezen do kmetovanja še toliko močnejša. Družina Bučar bo s skupnimi močmi še naprej zrla v prihodnost pozitivno in se z veseljem soočila z novimi izzivi na poti, katere del bo od zdaj naprej tudi Lidl Slovenija.