Lidl Slovenija | Preprosto več za vas
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
Text And Image Section

KMETIJA LILIJA – EKOLOŠKO PRIDELANE MALINE

V Sv. Tomažu nad Vojnikom leži skoraj 10 hektarjev veliko posestvo v lasti družine Lilija. Z ekološko pridelavo malin se ukvarjajo že več kot 10 let, temu pa so dodali še ljubiteljsko vzrejo visokogorskega škotskega goveda. Ideja je prišla spontano, ko so ugotovili, da imajo težave z zaraščanjem hribovitega dela kmetije – to so rešili z vzrejo teh čudovitih živali, ki so zdaj postale del družine. Skupaj z novimi dejavnostmi se je širila tudi kmetija, ki se lahko danes pohvali z zavidljivo velikostjo in dobro urejenimi sistemi kmetovanja. Nasad malin v velikosti enega hektarja je pokrit in opremljen z avtomatskim namakalnim sistemom. »Ker se zavedamo pomembnosti trajnostnih praks in načina pridelave, smo se leta 2014 odločili, da se lotimo ekološke pridelave,« pravi Jure Lilija, ki z ženo vodi kmetijo že več kot 10 let. Z letom 2016 so nato pridobili certifikat BIO pridelovalca, ki ga uspešno nosijo še danes. Njihova kmetija je vključena v različne sheme kmetovanja, poleg ekološkega kmetovanja imajo zelo pomembno vlogo tudi ukrepi za dobrobit živali.

Edinstvene prakse kmetovanja


Na kmetiji Lilija večino dela opravijo ročno (ročno okopavanje in pletje, ročno pobiranje ...), saj verjamejo, da je to najboljša praksa za zagotavljanje ekološke pridelave in edinstvene izkušnje. Pri pridelavi malin uporabljajo poseben kapljični namakalni sistem z lastnim vodnim zajetjem, pred vremenskimi nevšečnostmi pa so sadeže zaščitili s folijo, ki maline varuje pred sončnim ožigom in točo. Namakalni sistem je ena izmed redkih praks, ki je na njihovi kmetiji avtomatizirana. »Radi imamo zadovoljne obraze svojih rednih strank, saj tako vemo, da nekaj delamo prav,« dodaja Lilija, ki se vztrajno trudi, da so njihove maline vsakokrat sveže in popolne za njihove kupce, katerih zadovoljstvo jim je glavna skrb.


Sodelovanje z Lidlom Slovenija


Zaradi vsakoletne rasti količine pridelka so na kmetiji že nekaj časa razmišljali o sodelovanju z večjim odjemalcem oziroma trgovsko verigo. Priložnost se je prikazala v novem projektu Lojtr’ca domačih – sezona sadja in zelenjave, zato so jo zgrabili in sodelovanje uspešno tudi že začeli. Sodelovanje s prodajalcem, kot je Lidl Slovenija, je za kmetijo Lilija velik izziv, saj bodo tako kupcem prvič postregli tudi na večjih trgovskih policah. Veselijo se, da bodo lahko zdaj njihove maline pokusili ljudje po vsej Sloveniji in ne samo njihovi redni obiskovalci na Štajerskem. Prepričani so, da bo sodelovanje obojestransko koristno, saj verjamejo, da bodo na Lidlovo tržnico prinesli svežino, domačnost in visoko kakovost, zaradi katere se bodo kupci radi vračali.