ZGORNJE JEZERSKO (PLANŠARSKO JEZERO)

 

 

 • REGIJA: Gorenjska
 • CILJ: 899 m
 • IZHODIŠČE: Cerklje na Gorenjskem
 • CELOTNA DOLŽINA POTI: 60 km
 • DOLŽINA VZPONA: 20,9 km
 • PRIMERNO ZA: cestno kolo (gorsko ali treking)
 • TEREN/PODLAGA: asfalt (makadam)
 • SKUPNI VIŠINSKI METRI: skupano 583m (440 m Preddvor – Zgornje Jezersko)
 • ZAHTEVNOST: nezahtevno do zahtevno
 • ALTERNATIVNE POTI IN DRUGE OPCIJE: Zgornje Jezersko je priljubljeno izhodišče za različne aktivnosti, saj lahko vsak glede na svoje trenutne zmožnosti in interese najde kaj zase. Lahko se le prehodite okoli Planšarskega jezera, kje na travi v miru preberete nekaj listov knjige ali pa se podate še kam višje med gore. Tudi naša Urška je bila v kratkem v teh koncih, tako da si lahko njen simpatičen vlog.

 

Kar lahko storiš danes ...

Saj poznate pregovor, da kar lahko narediš danes, ne odlagaj na jutri? Ja? No, točno to je zgodba tega zapisa. Ker na ta kolesarski izlet nisem šla po planu (»danes«) in sem čakala na jutri, se je vreme za cel teden spremenilo. In ta sprememba se za kolesarske navdušence ni odvijala po najlepšem scenariju – nevihte cel teden (ampak sem hkrati vesela, da je tako, ker je zemlja nujno potrebovala dež).

Včasih se pri načrtovanju teh izletov počutim kot vremenska hišica na dveh nogah. Preverim več napovedi in potem ocenim, ali bo »časovno okno« lepega vremena dovolj dolgo, da uspešno izpeljem pobeg na kolo. In tudi tokrat je bilo na srečo vse ok (z manjšo spremembo, a o tem nekaj vrstic nižje)! Ker moj dragi tokrat ni mogel z mano, sem si »izposodila« prijatelja, ker nekdo me pač mora fotkat, kajne?! Hec, hec. Velikokrat grem sama, je pa res, da mi je tudi v družbi prijetno! Predvsem pa bolj zabavno!

Na dogovorjenem mestu v Cerkljah pri Gorenjskem sva se dobila kar točno, kar je, če mene vprašate, kar čudež (veliko makadamsko parkirišče v bližini znanega gostišča, kjer parkirate, če pozimi za smučanje na Krvavcu ne vstanete dovolj zgodaj, ha)! Avtomobilske konjičke sva zamenjala za kolesarske, na hitro preverila, če imava vse, kar potrebujeva (bidone z vodo, gele, dokumente, ...) in štartala najprej v smeri proti Gradu in nato ostro za cerkvijo levo čez Dvorje, mimo gradu Strmol in naprej čez manjše vasi (Velesovo, Olševek) po stranskih cestah direktno pred Preddvor. Ta del poti od  Cerkelj do Preddvora sva izkoristila za ogrevanje (8 km), razen enega traktorja nisva srečala nikogar in temu jaz rečem »kolesarska milina«. Sploh zato, ker sva vedela, da bo nadaljevanje poti proti Jezerskemu bolj prometno.

Ogrevanje končano, gremo zares!

Od odcepa za Preddvor se je začel blag vzpon. Cesta je večino časa lepa, le na določenih odsekih jo trenutno popravljalo. Kratek postanek pred semaforjem je super ideja za hiter klepet in požirek vode (namesto, da se jezite, ker boste imeli slabši čas kot nazadnje). Večino časa se vozimo ob reki Kokri, ki se ležerno spušča v nižje predele, medtem ko na kolesu postopno pridno nabiraš višinske metre. Malce težje postane od Spodnjega do Zgornjega Jezerskega, ampak so ovinki tako lepo speljani, da sploh ne opaziš, kdaj si v središču kraja. Sledil je kratek postanek pri Planšarskem jezeru, saj veste: »Nisi slikal, nisi bil!«. 

Prvoten plan je bil, da od tu nadaljujeva še do meje z Avstrijo (čakalo bi naju še slabih 5 km), vendar sva glede na »grozeče« oblake in poslabšanje radarske slike ugotovila, da bi bila ta odločitev nespametna in sva raje 5 minut uživala v razgledih na prostrane pašnike, kjer so se mirno pasle krave in konji, potem pa skočila nazaj na kolesi in se hitro, a varno spustila nazaj proti Preddvoru.

Dopust v hribih ali greste raje na Bali?

Da pa ni vedno vse tako resno ... Na poti navzgor sem ob cesti opazila roza balo in si že takrat v naprej rezervirala postojanko: »Pri spustu se ustaviva tu!«. Saj se spomnite te fore izpred nekaj let, ko so se vsi slikali ob/na/pri bali sena, se potem hecali in na vprašanje »Kam greš letos na dopust?« odgovarjali z »Na Bali!«? No, letos sem tudi jaz končno šla tja. Sedet na roza balo.

Namesto klasičnega zaključka bom delila z vami dva nasveta.

 1. Tudi če je vreme oblačno ali delno delno, ne pozabiti na zaščito svoje kože. Sploh če greste na malce daljši kolesarski izlet in se vreme hitro spreminja.
 2. Kadar načrtujete kolesarjenje po cestah, ki so prometno bolj obremenjene, se poskusite izogniti uram, ko je tam največ prometa. Na primer Jezersko je med vikendi zelo priljubljeno, obožujejo ga tudi motoristi, zato je morda bolje, da izberete bolj zgodnje ure, ali pa se tja odpravite med tednom.

Želim vam veliko kolesarskih potepanj, odkrivanj novih poti in osvojenih klancev! Hana Verdev iz Lidlove Vitalnice