Sveži triki naših skrbnikov za svežino

Zagotovite svežino sadju in zelenjavi tudi pri vas doma. Preverite trike za shranjevanje in si zagotovite, da bodo izdelki še naprej sveži, kot v Lidlu.

Čebula

Za daljšo svežino čebule, jih shranite v hlačne (najlonske) nogavice in konec nogavic zavežite. Tako shranjena čebula ostane dlje časa sveža tudi izven hladilnika. Vsekakor se izogibajte shranjevanju čebule zraven krompirja.

Krompir

Krompir je najbolje shranjevati v temnih prostorih na hladni temperaturi, vendar ne nižji od 5°C. V kolikor ga boste postavili zraven jabolk, bo njegova svežina trajala še nekaj dni več.

Solata

Solato shranjujte na hladnem. Glavo solate v celoti ovijte v papirnato brisačo, saj papir absorbira vlago. Vaša solata pa na tak način ostane sveža dlje časa.

Korenje

Korenje

Za daljšo svežino korenja obstaja kar nekaj nasvetov. V kolikor ga hranite v hladilniku dlje časa, ga na vsake dva dni namočite za 10 minut v hladno vodo in ga zaprite v posodo. Za daljšo svežino mu odrežite vrhove. Vsekakor je priporočljivo hranjenje v zaprti posodi z veliko vlage, preden pa ga vstavite v hladilnik, ga zavijte še v vlažno krpo.

Zelišča

Zelišča

Zelišča so lahko zelo občutljiva in hitro ovenijo. Z njimi je potrebno ravnati tako kot s svežim cvetjem. Narezana zelišča postavite v kozarec z vodo in ga pokrijte z vrečko, ki jo na odprtino kozarca pritrdite z elastiko. Najbolje je, da kozarec postavite v hladilnik in zelišča bodo še dolgo ostala sveža.

Jagodičevje

Borovnice, jagode, maline ali drugo jagodičevje operite z mešanico jabolčnega kisa in vode (v razmerju 1: 10). Kis pomaga pri ohranjevanju svežine jagodičevja, ker pa v mešanici prevladuje voda, okus ostane nespremenjen. Jagodičevje nato shranite v hladilnik.

Banane

Zagotovo ste že poizkusili shraniti banane v hladilnik in bili naslednji dan presenečeni nad barvo njihovega olupka, ki je povsem potemnel? Notranjost se banane sicer res na tak način ostane sveža dlje časa, vendar predlagamo, da raje vrh šopa banan (bananino krono) ovijete s tršim papirjem ali folijo in banane hranite na sobni temperaturi. To jim podaljša svežino tudi do pet dni.

Avokado

Se večkrat zgodi, da ne pojeste celega avokada in vam ostane polovica, ki pa zelo hitro porjavi? Za vas imamo dva trika. Prvi trik je, da preostalo polovico premažite z olivnim oljem in jo položite v hladilnik. Drugi trik pa, da polovico avokada položite poleg nasekljane čebule, saj bo žveplova spojina poskrbela, da avokado ne bo porjavel.

Paradižnik

Paradižnik

Največja napaka, ki jo dela večina je hranjenje paradižnika v hladilniku. Najbolje je, da se hrani na sobni temperaturi kar v kuhinji v skledi. Če pa želite njihovo zrelost pospešiti, jih shranite v papirnato vrečko skupaj z jabolkom.

Brokoli

Brokoli

Brokoli je še ena tistih zelenjav, ki zelo hitro izgubi svežino. Če jo želite podaljšati, ga hranite v hladilniku v odprti posodi. Še pred tem pa ga zavijte v vlažno krpo, da vpije nekaj vlage in tako ostane svež dlje časa.